Review: Jimi Hendrix Experience – Hollywood Bowl – August 18, 1967

 

Jimi Hendrix Experience - Hollywood Bowl August 18, 1967

Jimi Hendrix Experience – Hollywood Bowl August 18, 1967
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Sony Music
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

De live-registratie van ‘The Jimi Hendrix Experience at the Hollywood Bowl, 18 augustus 1967’ laat Jimi Hendrix en zijn mannen (Noel Redding, bas en Mitch Mitchell, drums) niet alleen in de volle glorie van hun psychedelische rock horen, maar heeft ook historische waarde. Want hoewel The Experience destijds Engeland en een deel van Europa al blitzachtig veroverd had, was de band in Amerika nog een relatief onbekend bandje. Het optreden in de Hollywood Bowl zou het laatste optreden van Hendrix en zijn Experience zijn voor een onwetend publiek. Vijf dagen erna verschijnt ‘Are You Experienced?’, het debuutalbum van Hendrix dat zowel in Europa als in de USA inslaat als een bom.

‘Live at the Hollywood Bowl’ is een perfect Greatest Hits-album uit de eerste periode van Jimi Hendrix, die gekenmerkt wordt door op de blues georiënteerde psychedelische rock, die af en toe escaleert in free jazz-achtig gitaargeweld. Hendrix’ fabelachtige gitaarwerk wordt ondersteund door het maniakale drumwerk van Mitch Mitchell, dat de makers van The Muppet Show inspireerde tot de creatie van Animal, de drummer van de Muppetsband. Aan Noel Redding de taak om deze twee maniakken nog enigszins op de rails te houden, een taak die de onderschatte basgitarist (die eigenlijk gitarist was) met verve uitvoerde.

Na het opwarmertje Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band komen Hendrix’ bluesroots meteen aan de orde in een knallende versie van Howlin’ Wolfs Killing Floor. En dan volgen de hits (die toen nog geen hits waren): The Wind Cries Mary en Foxy Lady, dat hier overigens Foxey Lady wordt genoemd.

Daarna volgt Muddy Waters’ Catfish Blues, dat na Mitchell’s drumsolo ontaardt in een free jazz-achtige orgie van gitaargeweld, dat zo typisch was voor Hendrix’ Experience-periode. Volgen de hits-to-be Fire, Dylan’s Like A Rolling Stone, Purple Haze en Wild Thing, hét anthem van de cozmic rock van de Hendrix Experience, dat het publiek stomgeslagen achterlaat.

Vijf dagen na het optreden in de Hollywood Bowl zou Amerika aan de voeten liggen van die geniale en maniakale gitarist met die twee maffe Britse maatjes van hem.  

Tracks:
01. Introduction
02. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
03. Killing Floor
04. The Wind Cries Mary
05. Foxey Lady
06. Catfish Blues
07. Fire
08. Like a Rolling Stone
09. Purple Haze
10. Wild Thing

Website: https://www.jimihendrix.com/