Review: Jim Dan Dee – Real Blues

 

Jim Dan Dee - Real Blues

Jim Dan Dee – Real Blues
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Het tweede album van de Canadese band Jim Dan Dee, ‘Real Blues’ genaamd laat de meest bluesy kant van de heren tot op heden horen.

Het uit Toronto afkomstige kwartet heeft zich laten inspireren door befaamde voorgangers als Rory Gallagher en Canned Heat…die op hun beurt weer de oude blues klassiekers van wat meer oomph voorzagen. Wat zwaardere tonen en dikkere riffs die soms zelf wat aan grunge doen denken worden aangevuld met een saxofoon, een combinatie die prima werkt maar niet uitnodigt tot langere luistersessies dan de duur van een album.

The Things That I Used To Do, origineel van  Eddie Jones kent natuurlijk al heel veel uitvoeringen maar werkt hier als opener uitstekend. Het geeft namelijk prima aan uit welk vat de wijn getapt wordt. Dat de elf nummers die ‘Real Blues’ herbergt slechts één cover bevat en tien nummers uit de eigen koker is zonder meer een pre. Het zijn korte nummers die tezamen 36 minuten op de klok zetten en stuk voor stuk voorzien zijn van een positief smerig gitaargeluid.

Het gitaargeluid geeft saxofonist Sewerynek voldoende ruimte op ruimtes op te vullen waar die onherroepelijk liggen. Complimenten aan de heren van de ritme-tandem want zij spelen met veel energie en enthousiasme en creëren daarmee voor een groot de basis waarop de blazer en snarenplukker zich uit mogen leven.  

Het gaat hier om echter meer dan een band als we de heren mogen geloven, het is bijna een concept….een alter ego dat op het podium tot leven wordt gewerkt en waar alles Jim-Dandy moet zijn. Daarmee verwijzend naar een oud gezegde waarin gerefereerd wordt aan iets of iemand die uitstekend is.

Wat de heren doen op ‘Real Blues’ is zonder meer geïnspireerd en vervuld van energie maar voorlopig is de keuze om de naam “ Jim Dandy” iets aan te passen en niet een op een over te nemen, een gerechtvaardigde.

01. The Things That I Used To Do
02. Weep For Me
03. Real Blues
04. Two Timing Woman
05. The Doctor
06. Two Shakes Of A Lamb’s Tail
07. Bleed Me Dry
08. Hang’Em High
09. T For Trouble
10. Lost In The Dark
11. Money Don’t Work On The Devil

Band:
Jim “ Dan Dee “ Stefanuk; Guitar & Vocals
Shawn “ Stix” Royal; Drums
Dwayne “ Gameshow” Lau; Bass
Jason “ Bobby” Sewerynek; Saxophone

Website: http://www.jimdandee.com/