Review: Jewel Brown – Thanks For Good Ole Music And Memories

 

Jewel Brown - Thanks For Good Ole Music And Memories

Jewel Brown – Thanks For Good Ole Music And Memories
Format: CD – Digital / Label: Nic Allen Music Federation Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Hoewel zangeres Jewel Brown al op haar twaalfde professioneel bezig is in de muziek business is het toch noodzakelijk om deze jazz/blues veteraan nogmaals te introduceren.

Jewel begon, zoals zovele blueszangeressen in het kerkkoor maar op twaalfjarige leeftijd trad zij voor het eerst solo op en al snel nam zij platen op voor het Capitol label met producer Clyde Otis.

Haar grote doorbraak kwam toen zij lid was van Louis Armstrong & his All-Star Band gedurende de jaren tussen 1961 en 1968.

Begin jaren ´70 stopte zij tijdelijk met de muziek om voor haar ouders te gaan zorgen. Daarna begon zij een succesvolle carrière als verzekeringsagent waarmee ze tot haar pensioen in 2000 actief was.

In 2007 werd zij opgenomen in de Blues Smithsonian en in 2020 riep burgemeester Sylvester Turner van de stad Houston 12 december uit tot Jewel Brown dag”..

Inmiddels is Jewel dik in de 80 en is zij terug met haar nieuwe album Thanks For Good Ole Music And Memories, dat zij met producer Nic Allen, bekend van zijn werk met Crusaders lid Joe Sample, opnam.

Op het album voert de jazzy soulblues, in de stijl van the Crusaders de boventoon maar Jewel bewijst dat zij ook avontuurlijk genoeg is om andere muzikale paden zoals de funk, Afrikaanse muziek en avontuurlijke funk a la Gil Scott-Heron en the Last Poets te betreden.

Haar stemgeluid klinkt nog steeds krachtig en energiek zoals te horen is in Jerry, waarop ze wordt bijgestaan door the RADS Krusaders en Live! In The Clutch. Een loom en zwoel groovend nummer met een jazzy geluid en romige soulvolle blazers.

Pain And Glory is een accapella nummer met Afrikaanse invloeden en de spoken words van Jewel. Which Way Is Up is een vet funkend nummer in de stijl van Shakey Ground van the Temptations. In de mellow grooves van Flatitude begeeft jewel zich op het Gil Scott-Heron en Last Poets pad.

De overige nummers zitten allemaal in het zwoele jazzy soulblues gebied met het zeer zwoel groovende Why Did You Do That, de funky blues van Nitches And Glitches en de losse orgeljazz How Did It Go als uitschieters.

Jewel Brown maakt met haar nieuwe album een glorieuze comeback!

Tracks:
01. Jerry
02. Pain And Glory
03. Why Did You Do That
04. Which Way Is Up
05. Nitches And Glitches
06. Flatitude
07. I Love Sunshine And Rainy Nights
08. Song Of The Dreamer
09. On The Road
10. How Did It Go

Website: https://www.officialjewelbrown.com/