Review: Jerry Garcia – Might As Well, A Round Records Retrospective

 

Jerry Garcia - Might As Well A Round Records Retrospective

Jerry Garcia – Might As Well A Round Records Retrospective
Format: 2 Vinyl LP – Digital / Label: Round Records – ATO
Release: 2023

Tekst: Fons Delemarre

Lichtvoetig
‘Lichtvoetig’. Dat is het woord dat steeds komt bovendrijven bij beluistering van de 16 nummers van Jerry Garcia, op ‘Might As Well’, ondertitel: ‘A Round Records Retrospective’. Garcia, de voorman van de Amerikaanse psychedelische rockband Grateful Dead, maakte vier album die algemeen ‘erkend’ worden als solo-albums.

Het betreft ‘Garcia’ (1972), ‘Reflections’ (1976), ‘Cats Under the Stars’ (1978), ‘Run for the Roses’ (1982) en de expanded versie van dit album. Garcia heeft tijdens zijn leven (1 augustus 1942 – 9 augustus, 1995) op enkele honderden albums gespeeld, dus het overzicht van Round Records (een ‘sublabel’ van Grateful Dead Records) beslaat slechts een fractie van Garcia’s muzikale nalatenschap.

Wel laat het goed horen welke muziek Garcia begin zeventiger jaren graag wilde maken. Lichtvoetige rock, inderdaad, maar dan wel van het zeer smaakvolle soort. Met knap gecomponeerde nummers, vakkundig geconstrueerd en deskundig en stijlvol vertolkt. Toch zijn deze kenmerken geen garantie voor meeslepende muzikale uitingen, waar je steil van achterover slaat. Op gegeven moment ‘weet je het wel’ en blijkt de stem van Garcia, die een beetje lijkt op die van George Harrison, voortdurend dezelfde intensiteit en uitstraling te hebben en dus een beetje saai te worden. Dan komt, bijvoorbeeld op Run fort he Roses, dubbele zang (Garcia en Liz Stires) goed van pas en wordt de muziek gelukkig weer een stuk interessanter.

Iets vergelijkbaars geldt voor de sologitaar van Garcia. De klank, zijn ‘signature sound’, is uit duizenden herkenbaar, maar dat wil niet zeggen dat het altijd even boeiend is. Klank en manier van spelen zijn daarvoor niet gevarieerd genoeg en vaak dus niet erg verrassend.

Tracks
Op de verzamelaar staan een geweldige composities als Sugaree, Valerie, Run for the Roses, Might As Well en Deal, maar ook minder bijzondere tracks als Comes A Time, Alabama Getaway en They Love Each Other. Dieptepunt wat mij betreft, Rubin and Cherise, met hopeloos goedkope en platte synthgeluiden.

Maar, eerlijk is eerlijk, ‘Might As Well is een -weliswaar tijdgebonden- heerlijk lichtvoetig album en het geweldige Sugaree pareert vrijwel alle kritiek in haar eentje met gemak. De dubbelelpee is een mooi instapmodelletje voor mensen die Garcia solo willen horen. Solo betekent overigens niet dat hij in z’n eentje speelt. Alle nummers worden met een, vaak van bezetting wisselende, band gespeeld.

‘Exclusives & Purchase Options’
Op internet wordt kritiek geleverd op het ‘verdienmodel’ van de familie Garcia. Van de dubbelelpee worden zeven verschillende versie gemaakt. Eén op gewoon zwart vinyl en zes in andere kleuren, exclusief verkrijgbaar bij diverse bedrijven en winkelketens. Dat leidt tot het volgende aanbod:

Garcia Family Provisions – Main edition
Walmart – Pressed on rose red and bay blue vinyl in a limited edition of 2,000. Each release includes four postcards only available at Walmart.
Amazon – Pressed on yellow vinyl in a limited edition of 1000
Books-A-Million – Pressed on maroon and gray colored vinyl in a limited edition of 500
Goldmine – Pressed on orange vinyl in a limited edition of 500
Spotify Fans First – Pressed on orange cloudy clear vinyl in a limited edition of 1000
Urban Outfitters – Pressed on white and maroon color-in-color vinyl in a limited edition of 500

Echte Deadheads, superfanatieke freaks die alles willen hebben (en dat zijn er best wat) kunnen dus helemaal losgaan en zullen pas echt tevreden zijn als ze alle zes versies in hun bezit hebben. De dubbelaar van Amazon kost 30 dollar (een digitale download 10). Kassa!

Tracks, afkomstig van de volgende vijf albums:
* Garcia
^ Reflections
† Cats Under the Stars
# Run for the Roses
% Run for the Roses (Expanded)

SIDE A
Sugaree *
Bird Song *
Comes A Time ^
Run for the Roses #

SIDE B
Cats Under the Stars †
Mission in the Rain ^
Valerie #
Alabama Getaway %

SIDE C
The Wheel *
Might As Well^
They Love Each Other^
Gomorrah †

SIDE D
Rubin and Cherise †
Loser *
It Must Have Been the Roses ^
Deal *

Website: https://jerrygarcia.com/