Review: Jeremy Tuplin – Orville’s Discotehque

 

Jeremy Tuplin - Orville’s Discotehque

Jeremy Tuplin – Orville’s Discotehque
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Trapped Animal Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Een concept album over een anti-hero als hoofdpersoon, die gek is op disco en in zijn romantische reizen personen uit de Griekse mythologie, zoals Hermes, Hades, Eurydice en Persephone voorbij laat komen. De disco van Jeremy Tuplin is disco van het trieste, donkere en duivelse soort…en zonder dat er maar enig spoor van discomuziek te vinden is.

Deze Britse singer-songwriter uit Somerset is meer te vinden in muzikale terreinen als psychedelica, psychfolk en synwave.

Hij wordt op het album bijgestaan door de band the Sad And Lonely Disco Band (!), die bestaat uit Mark Estall (bas, produktie), Samuel Nicholsson (sologitaar), Jason Ribeiro (drums) en Francesca Brierley (zang ).

Het album opent met een stuwende en zwalkende synbass in It’s A Real World???  Een psychfolk nummer, dat intiem en breekbaar zweeft in een Velvet Underground-achtig sfeertje.

Dancing (On Your Own) geeft een goed beeld van Jeremy’s perceptie van disco. Zeer donkere syndisco, gedrenkt in een fuzzlaag met een funky dance ritme en uiteraard een weldadige synthesizer laag. Na de intieme psychfolk van Eugenie klinkt Idiot Love zeer donker, maar tegelijkertijd ook funky met zeer lome zang, die vaak aan Kevin Ayers doet denken.

L.O.V.E. stuwt zacht fuzzend voort als een kruising van the Velvet Undeground en T.Rex. Het zwevende Love Town heeft een mellow groovend Space Oddity geluid. Wonderful Time gonst vervolgens stevig in de beste Velvet Undeground traditie. Is een combinatie van het geluid van Kevin Ayers en Orchestral Manoeuvres In The Dark mogelijk? Ja hoor…luister maar naar Futureman.

Francesca Broerley  treedt met haar engelachtige zang aan in het psychedelische duet Why’d You Go And Look At Me Like That. In tegenstelling tot de titel Devil Dances klinkt dit nummer zeer intiem en zacht zwevend. The Mirrorball klinkt daarentegen zeer donker en onheilspellend.

Het nieuwe album van Jeremy Tuplin toont aan dat we hier met een zeer eigenzinnige, en daardoor ook zeer intrigerende, artiest te maken hebben.

Tracks:
01. It’s A Real World???
02. Dancing (On Your Own)
03. Eugenie
04. Idiot Love
05. L.O.V.E.
06. Love Town
07. Wonderful Time
08. Futureman
09. Better Man
10. Why’d You Go And Look At Me Like That
11. Devil Dances
12. The Mirrorball
13. A Dancer Must Die
14. Dance On

Website: https://www.facebook.com/jez.evan5