Review: Jenny Don’t & The Spurs – Fire On The Ridge

 

Jenny Don’t & The Spurs - Fire On The Ridge

Jenny Don’t & The Spurs – Fire On The Ridge
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Fluff & Gravy Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het komt toch niet vaak voor dat een band zoveel ellende mee maakt als Jenny Don’t & the Spurs.

Allereerst moest de band een enorme omweg maken naar de opnamestudio doordat er een enorme brand langs de snelweg woedde. Gedurende de opnames van dit album moest Jenny een operatie aan haar stembanden ondergaan waar ze gelukkig voorspoedig van herstelde.

Toen vond er een overstroming plaats waardoor de opnamestudio opnieuw gebouwd moest worden. En alsof dat nog niet genoeg was overleed drummer Sam Henry (ex-Wipers) net na de release van dit album aan de gevolgen van kanker.

Dit album mag dan ook volledig opgedragen worden aan Sam Henry maar ook aan het doorzettingsvermogen van deze band.

Met wat voor een band hebben we hier te maken? Een band met een punkverleden die zich op dit album bezighoudt met energieke rockabilly en honky tonk.

Tijdens de opnames bestond de band uit Jenny Don’t (zang), Kelly Halliburton (bas), Sam Henry (drums) en Christopher North (gitaar).

Fire On The Ridge laat gelijk horen wat het geluid van de band is: onstuimig galopperend met een hoog “hee haw!” gevoel en priemend twangend gitaarwerk van Christopher North en de semi-onschuldige zang van Jenny. California Cowboy is daarna een ingetogen deinend en sprankelend nummer. Met Be The Only One slaat de band de energiek swingende rockabilly kant op op een ongepolijste wijze met messcherp snijdend gitaarwerk.

Dan volgen er twee sprankelende honky tonk nummers, Restless Moon en het warm deinende Foolish Lies. Het punkverleden van de band is hoorbaar in de wilde countrypunk van Trouble On My Mind dat lekker ranzig rockt. Ook het krachtig boppende Train Ticket klinkt behoorlijk energiek. Het warm galopperende en broeierige Queen Of The Desert sluit het album af.

Een album met een wrang verhaal maar ook met een heerlijk ongepolijst Americana geluid.

Tracks:
01. Fire On The Ridge
02. California Cowboy
03. Be The Only One
04. Restless Moon
05. Foolish Lies
06. Train Ticket
07. Friday Night
08. She’s Not The One
09.Johnny Vagabond
10. Trouble On My Mind
11. Queen Of The Desert

Website: https://www.jennydontandthespurs.com/

Tour:
27 april: Des Konings Festival 2023 – Deventer
28 april:  LuxorLive – Arnhem
05 mei: Bevrijdingsfestival – Vlissingen
06 mei: Moulin Blues – Ospel