Review: Jeau James – Fated

 

Jeau James - Fated

Jeau James – Fated
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Lord Vinyl – Forty Below Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ik ben behoorlijk onder de indruk van het debuutalbum van zanger, gitarist en bassist Jeau James uit Los Angeles.

En dat komt met name door zijn fabuleuze gitaarspel, dat de beste elementen uit het spel van Jimi Hendrix, Robin Trower en Living Colour, gitarist Vernon Reid mengt tot een geheel eigen, snoeihard, geluid. Voeg daar dan ook nog eens flink wat Lenny Kravitz invloeden bij en je hebt een goed beeld van hoe dit album klinkt!

Jeau maakte ook indruk op Billy Preston en hij zou op diens album meespelen hetgeen niet doorging omdat Billy Preston overleed. Ook zelf had Jeau de nodige problemen toen hij op 40-jarige leeftijd een beroerte kreeg waar hij godzijdank van herstelde.

En dan nu zijn debuutalbum, dat geproduceerd is door Eric Corne en Dusty Wakeman.

Dat album opent met de zwaar gonzende bluesrock van Fated. Het geluid van Lenny Kravitz is in dit nummer niet ver weg vermengd met grofkorrelig funky (Hendrix-achtig) zwaar gitaarspel.

Hello, I Love You is een cover van het Doors nummer en klinkt in de handen van Jeau verscheurend hard en moddervet groovend. Another Night is vervolgens weer een Kravitz-achtige funker gedompeld in een zwaar fuzzbad. Het energiek groovende Rock Hard And Roll heeft zowel Hendrix- achtig gitaarwerk als Lenny Kravitz invloeden in het refrein.

Na het broeierige en soulvolle Human Condition volgt het felle en zwaar funkende Pray. Hier duikt vooral het geluid van Living Colour op, hetgeen ook het geval is in het harde en psychedelische River.

Het afsluitende Is This History is een soulvolle intieme blues, enigszins vergelijkbaar met Castles Made Of Sand van Jimi Hendrix.

Het debuutalbum van Jeau James zal menig bluesrock fans compleet omver blazen. Een meesterlijk album!

Tracks:
01. Fated
02. Hello, I Love You
03. Another Night
04. Rock Hard And Roll
05. Human Condition
06. Pray
07. River
08. Is This History

Website: https://jeaujames.com/jeau-james