Review: JD Simo Trio – Songs From The House Of Grease

 

JD Simo - Songs from the House of Grease

JD Simo Trio – Songs From The House Of Grease
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Crows Feet Records
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

Singer-songwriter JD Simo levert met het album ‘Songs From The House Of Grease’ een EP-achtig album (5 songs) met een LP-achtige playing time (40 minuten) af. Je zou het zomaar een tussendoortje kunnen noemen, maar het is verre van dat. Simo experimenteert er lustig op los met zijn geweldige trio (Todd Bolden op bass en Adam Abrashoff op drums).

Het album opent met de bluesklassieker Mortgage On My Soul van Mississippi Fred McDowell in een hard shuffle versie, die doet denken aan The Black Keys met Simos slide guitar in de hoofdrol.

Daarna gaan we op de jazz toer met John Coltranes Afro Blue, waarin de band is getransformeerd in een losjes swingend jazztrio. De ritmesectie ondersteunt de gitaar die de saxofoonpartij van Coltrane fraai inkleurt.

Vervolgens is de New Orleans funk aan de beurt in Simos eigen Missy’s Strut in een Meters-achtige uitvoering met wah-wah gitaar. En in How Can A Poor Man Stand Such Times And Live switch de band moeiteloos naar een vroege Fleetwood Mac slow blues.

Tenslotte trekken de heren nog even alle registers open in Simos 13 minuten durende Higher Plane Part 1 & 2, dat begint en eindigt als bluesrock met een dosis psychedelica en een jazz-achtig intermezzo kent waarin drummer Abrashoff excelleert.

‘Songs From The House Of Grease’ is een fraai, afwisselend album van een trio dat moeiteloos switcht van hard shuffleblues, moderne jazz, funk en slow blues met een fikse dosis psychedelica. Hoed af voor JD Simo en zijn maatjes!

Tracks:
01. Mortgage On My Soul
02. Afro Blue
03. Missy’s Strut
04. How Can A Poor Man Stand Such Times And Live
05. Higher Plane Pt 1 & 2

Website: https://simo.fm/