Review: Janiva Magness – Hard To Kill

 

Janiva Magness – Hard To Kill

Janiva Magness – Hard To Kill
Format: CD – Digital / Label: Fathead Records
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

Janiva Magness is in Europa wellicht nog niet echt een grote naam, maar aan de andere kant van de grote plas is zij een grote dame in de blues, met vele awards op haar naam.

Deze heerlijke nieuwe plaat is een prima aanvulling op haar indrukwekkende oeuvre. Zij heeft een dijk van een stem en schrijft prima liedjes. Om te zeggen dat zij de blues geleefd heeft, is een understatement. Haar autobiografie ‘Weeds Like Us’ toont een ellendige jeugd; je kunt het zo triest niet bedenken of het is haar overkomen. Wie weet is het daarom dat haar muziek mij zo weet te raken, want dat doet hij.

Bij het schrijven van nieuwe nummers voor deze plaat, samen met steun en toeverlaat, producer Dave Darling dan wel met vriendin Annie Mack, kwam zij steeds weer uit op voorvallen uit die autobiografie zodat dit een verzameling van uiterst persoonlijke en emotionele liedjes werd .

Gesteund door haar trouwe begeleidingsband die zij trots haar A-team noemt is zij op de proppen gekomen met een zeer warme plaat op het kruispunt van soul, blues en rock. Ze heeft er wel een funky sausje overheen geplengd en her en der wat radiovriendelijke popsnippers toegevoegd Naast haar krachtige stemgeluid zijn er hoofdrollen voor gitarist Zach Zunis en toetsenist Arlan Schierbaum, die wonderen verricht, vooral op zijn Hammond.

Met het openingsnummer en tweede single geeft Janiva Magness  haar visitekaartje af en horen we  meteen waar de albumtitel vandaan komt: deze dame is Strong As Steel, zo zingt ze en “I’ll be kicking and screaming till the finish line”.

Ze trekt vervolgens John Hiatt’s The Last Time helemaal naar zich toe en stijgt vocaal naar grote hoogte. De stevige nummers stralen veel kracht uit en er is veel variatie. Het venijnige Don’t You Forget About Me (niet die van Jim Kerr) wordt gekleurd door een vlijmscherpe elektrische gitaar.

Het poppy Lover Girl ademt door het funky gitaartje en de hitsige achtergrondzang de geest van stadgenoot Prince. Fireman is een krachtig gezongen, mooie ballade en een andere ballade I’m Still Here is een pakkend duet. Voordat de plaat wordt afgesloten met het hartverscheurende Oh Pearl, een brief aan haar dochter die zij op zeventienjarige leeftijd ter adoptie afstond, worden we eerst opgevrolijkt door het dartelende Standing On The Moon met een olijk gitaartje en fraaie ondersteuning op de B3.

Deze verzameling liedjes is een schatkist aan materiaal. De funky bluesnummers smeken om een vertolking door Bonnie Raitt en iemand als Adele zou van Closer een wereldhit kunnen maken. Maar laat eerst Janiva Magness zelf nog maar een prijs aan haar collectie toevoegen als beloning voor al dit luistergenot.

Tracks:
01. Strong As Steel
02. The Last Time
03. Don’t You Forget About Me
04. Fireman
05. Lover Girl
06. Comes Around
07. You And Me
08. I’m Still Here
09. Right Here
10. Closer
11. Standing On The Moon
12. Oh Pearl

Website: http://www.janivamagness.com/