Review: Janis Joplin & Jorma Kaukonen – The Legendary Typewriter Tape: 6/25/64 Jorma’s House

 

Janis Joplin & Jorma Kaukonen - The Legendary Typewriter Tape

Janis Joplin & Jorma Kaukonen – The Legendary Typewriter Tape: 6/25/64 Jorma’s House
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Omnivore Recordings
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Like a Fly on the wall

Minder is meer….het duurt slechts een goede drieëntwintig minuten om deze sessie te beluisteren en jezelf op de grond, happend naar adem terug te vinden. ‘The Legendary Typewriter Tape 1964’ is met recht legendarisch te noemen, een jong stel muzikanten aan de vooravond van wat prachtige carrières zouden worden. Samen repeterend voor een benefietshow in San Francisco, geen chique studio of ingerichte repetitie ruimte maar simpel in de woonkamer van Jorma en Margareta Kaukonen.

Jorma Kaukonen kunnen we later natuurlijk kennen van Jefferson Airplane en Hot Tuna, begeleid de pas negentien jaar oude Janis Joplin op de gitaar tijdens een zestal nummers terwijl zijn vrouw in de zelfde ruimte op een typemachine zit te tikken.

De eenvoud van het geheel is bedrieglijk, want dat Janis hier al alles in zich heeft van de powerhouse zoals ze zich zou presenteren op onder andere Woodstock, spat er hier aan alle kanten al vanaf af. De beheersing van de bluesgitaar was hier ook al meer dan toe te vertrouwen aan Jorma, spelend in een stijl die hij met name bij Hot Tuna zou perfectioneren. Het effect van een tikkende typemachine dat hoorbaar is op de achtergrond was niet gepland en voegt dus ook niet heel veel toe ….al is wel een grappige bijkomstigheid.

De gekozen nummers zijn voornamelijk covers op Hesitation Blues en Daddy, Daddy, Daddy na. Trouble In Mind grijpt je gelijk bij de keel en wordt gebracht met zo een intensiteit, dat je zou zweren dat er al drie complete levens aan hartzeer, ongelukken en tegenslagen aan de jonge zangeres ten deel waren gevallen.

Dat deze tape voor de puristen en verzamelaars alleen als voordeel heeft dat hij nu in opgepoetste geluidskwaliteit beschikbaar is, neemt niets weg van het genoegen voor de vele andere luisteraars die nu voor het eerst een inkijkje krijgen in deze periode uit de levens van Janis en Jorma.

Het is geen verplichte kost maar absoluut fascinerend en intens.

Tracks:
01. “are We Taping Now?”
02. Trouble In Mind
03. Long Black Train
04. Kansas City Blues
05. Hesitation Blues
06. Nobody Knows You When You’re Down And Out
07. “how ’bout This?”
08. Daddy, Daddy, Daddy

Website: https://jormakaukonen.com/