Review: Jaimee Harris – Boomerang Town

 

Jaimee Harris – Boomerang Town

Jaimee Harris – Boomerang Town
Medium: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release 2023

Tekst: Fons Delemarre

‘Boomerang Town’ is al even uit, maar behalve de intrigerende cover van een ondersteboven neervallende vrouw, was het tweede album van Jaimee Harris me niet echt opgevallen. Haar verhaal (moeilijke jeugd, dronkenschap, terechtkomen aan de zelfkant van de samenleving en uiteindelijk toch succes in de liefde en als artiest) klonk iets te clichématig. Nadere beluistering van Boomerang Town’ verplicht mij het geschetste beeld grondig bij te stellen. Bij dezen, dus.

Eerst maar even de verkrijgbaarheid van ‘Boomerang Town’. Behalve in haar eigen ‘store’ (gesigneerd; zwart of rood vinyl, cd) is het album in NL in ieder geval te koop bij Velvet, Kroese, Bol.com, Sounds en Plato/Concerto. 

Opvallend aan het album van Jaimee Harris zijn de zanglijnen die ze laat horen, vooral in combinatie met de melodieën die de muzikanten ‘eronder leggen’. Die muziek is zeer ingetogen en opvallend ondergeschikt aan haar zang. Soms lijken het wel ‘worlds apart’, die niettemin prima bij elkaar passen.  Het leidt tot Dylanesque ingekleurde uitvoeringen van haar composities, waarvan ze er twee schreef met haar partner Mary Gauthier.

De gedachte aan de muziek van Dylan geldt eveneens voor de inkleuring van het geluid van een aantal nummers. The Fair and Dark Haired Lad, bijvoorbeeld, doet denken aan Dylan’s Desire’. Ook op dat album lijken zanglijnen en muziek tamelijk van elkaar ‘losgezongen’ te zijn. Dylan draait er trouwens in live uitvoeringen van zijn songs sowieso zijn hand niet voor om vaak totaal andere zanglijnen te kiezen, maar dit terzijde. De muziek op Boomerang Town’ is overigens veel minder uitbundig georkestreerd dan die op ‘Desire’. Maar met name de viool van Michele Gazich doet de gedachten afdwalen naar de vioolpartijen van Scarlet Rivera op het prachtige ‘Desire’ uit 1975.

Een van de onderwerpen waar Harris over zingt is de (on)mogelijkheid te ontsnappen van je kleinburgerlijke afstamming, in haar geval uit het Texaans stadje Waco (inderdaad, van de beruchte ‘shooting’). De omschrijving van ‘boomerang town’ is in dit geval: in je hoofd teruggaan naar de plek waar je geboren bent en waaraan je -met alle bijbehorende obstakels en problemen- hebt kunnen ontsnappen.   

Daarnaast zijn ‘De Fles’ en ‘De Liefde’ twee van de onderwerpen waar Harris een aantal malen over zingt op haar nieuwe album. De Liefde heeft ze gevonden bij Mary Gauthier, een vrouw die ook met drankmisbruik, in haar geval van haar vader, werd geconfronteerd. Voor haar album ‘Drag Queens in Limousines’ schreef ze er in 1999 het aangrijpende I Drink over.

Wanneer een muzikant als Mary Gauthier je partner is, zou je verwachten dat die mee zou zingen op het album. Dat is niet het geval: de female backing vocals komen voor rekening van Betty Soo, die zelf ook fraaie albums heeft gemaakt. Harris zelf verzorgt ook een aantal backing vocals.

Nog mooier en prachtiger wordt het als er in een aantal nummers een muzikale dimensie wordt toegevoegd in de vorm van viool, viola (altviool) en cello. Dat serieuze en sonore instrument klinkt prachtig in haar muziek. Alsof ze ermee vlak bij je staat, in je eigen luisterwereld.

Hoewel Harris geen echte ‘snik’ laat horen, maakt de countryzangstem van Harris het zo nu en dan lastig haar teksten goed te verstaan. En dat is jammer, want daarmee gaat de strekking van een deel van die teksten dus makkelijk verloren. Gelukkig kun je de teksten en de credits van ‘Boomerang Town’ vinden op internet: https://bit.ly/3GwS435 .

Al met al is dit album van Jaimee Harris een fraai, goed gemaakt en zeker niet doorsnee schoolvoorbeeld van country singer-songwriter Americana. Een aanrader, dus.  

Tot slot (1): twee citaten over Jaimee Harris en ‘Boomerang Town’.

“Her second album is the astonishing Boomerang Town… it further demonstrates the spellbinding writing skills she demonstrated in Red Rescue. It is a folk album with Americana leanings, generally slower than her debut and addresses many issues including love, emotional distance, death, grief, family, isolation, and inequality…Devastatingly honest songwriting.” — AmericanaUK

“Harris pulls off a skillful balance of craftsmanship and heart on Boomerang Town. With her moving vocals and airtight lyricism, Harris has created not only a sonic tour of small-town living, but a songwriting tour de force.” – 9/10 stars (!!) Holler.

Tot slot (2): een boodschap van Jaimee zelf.

“Welcome to Boomerang Town.

What started as a small seed in 2016, was nurtured over many years, and brought to life in the studio is now out in the world. I can’t thank you enough for all of the encouragement and support you’ve given to me throughout this process. It has meant the world to me and I’m so stoked to finally be able to share the entirety of the Boomerang Town album with you today.

Boomerang Townis a collection of songs that helped me examine my upbringing, my hometown, the current political landscape, the enormous weight of grief, and the new-to-me joy of romantic love. Thank you for openly receiving these songs. The biggest honor for me would be that they find a way into your heart. 

Thank you for sharing this release day excitement with me. Tag me in your stories on Instagram @jaimeeharris as you listen so we can celebrate together!”

Love,
Jaimee

Tracks:
01. Boomerang Town
02. Sam’s
03. How Could You Be Gone
04. The Fair and Dark Haired Lad
05. On the Surface
06. Good Morning, My Love
07. Like You
08. Fall (Devin’s Song)
09. Love is Gonna Come Again
10. Missing Someone

Website: https://www.jaimeeharris.com/