Review: Jade Dust – Grey Skies

 

Jade Dust - Grey Skies

Jade Dust – Grey Skies
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Council Records – Extinction Burst – GGT Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Jade Dust is een band uit Portland, Oregon. Een band met een indrukwekkend verhaal. Voordat hij de band oprichtte was latere zanger en gitarist Rudi Jung betrokken bij een motorongeluk ten gevolge waarvan hij aan één arm verlamd raakte. Hij liet zich daar echter niet door uit het veld slaan en leerde zichzelf aan om met één arm de gitaar te bespelen.

In 2019 richtte hij samen met zijn maat Chris Duprey (gitaar, zang) de band Jade Dust op. Een band, die zich vooral laat inspireren door het Amerikaanse hardcore geluid uit de late 80’s maar dan met invloeden van de punk, garagerock en hardrock er doorheen gemengd.

Samen met James Butch (drums), Raul Atencio (bas) en Shaine Scarminach werd het album ‘Grey Skies’ opgenomen.
Een album, dat gevuld is met een achttal high energy bommetjes. Energiek beukend zoals de opener Cast In Shadows met een punky geluid met bijbehorende snerende zang en een log beukend geluid. Dat wordt gevolgd door het hoekig en lomp groovende Forget waarin wat vroege Red Hot Chili Peppers invloeden terug te vinden zijn.

Cold Call is vervolgens een furieus raggende powerrocker met een smerig garagepunk geluid. Na het lomp dreunende Only To Hide is het de beurt aan het zeer gruizig raggende Anger Means. Een wel zeer furieus nummer. Het vurige By A Thread klinkt al pompend als een mix van Johnny Thunders & The Heartbreakers en de woede van Rage Against The Machine.

Je zou Awe Of A Myth daarna een rustpunt kunnen noemen ware het niet dat ook dit nummer voorzien is van een energiek snijdend geluid. Het snoeiharde en meedogenloos riffende What We Want Is Free sluit deze 8 koppige hardcore explosie gepast af.

Een prima album van Jade Dust waar de energie, woede en vooral wilskracht vanaf spat!

Tracks:
01. Cast In Shadows
02. Forget
03. Cold Call
04. Only To Hide
05. Anger Means
06. By A Thread
07. Awe Of A Myth
08. What We Want Is Free

Website: https://jadedust.bandcamp.com/