Review: Jackie Wilson – Spotlight On Jackie Wilson (Mr. Excitement)

 

Jackie Wilson - Spotlight On Jackie Wilson (Mr. Excitement)

Jackie Wilson – Spotlight On Jackie Wilson (Mr. Excitement)
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Jackie Wilson is een grote naam in de soul en rhythm & blueswereld. Ondanks het feit, dat zijn carrière veel te kort duurde. Jackie begon populair te worden toen hij in 1953 toetrad tot de groep Billy Ward & the Dominoes en daar de solozanger werd. Elvis Presley schijnt destijds een grote fan van Jackie geweest te zijn.

In 1957 besloot Jackie solo te gaan. Hij scoorde tot het midden van de 60’s een aantal hits maar zijn carrière werd overschaduwd door de nodige ellende. Zo werd hij in 1961 neergeschoten door een vrouwelijke fan. Hij overleefde deze aanslag gelukkig. Aan het einde van de 60’s was het bijna gebeurd met het scoren van hits. Slechts (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher werd een dikke hit.

Het noodlot sloeg toe toen Jackie in 1975 een hartaanval op het podium kreeg. Hij raakte in een coma die acht jaar duurde. Uiteindelijk overleed Jackie in 1984.

In ons land is Jackie vooral bekend door de hit Reet Petite en de bijbehorende animatie. Ook Baby Workout is bij ons wel bekend geraakt. Op dit overzichtsalbum is er alle aandacht voor de succesvolle periode uit Jackie’s leven.

Er wordt begonnen met een aantal nummers van Billy Ward & the Dominoes met Jackie als solozanger. De groep mengde doo wop met rhythm & blues op een zeer aanstekelijke wijze. Het lome You Can’t Keep A Good Man Down is daar een mooi voorbeeld van. Hier hoor je al hoe krachtig en soulvol de stem van Jackie Wilson was.

Learning The Blues is een warme deinende doo wop/rhythm & bluesmix en de cover van W.C. Handy’s St. Louis Blues is een losjes stuwende nummer met prima priemend gitaarwerk.

Dan is het tijd voor het solowerk van Jackie dat begint met de dikke hit Reet Petite. Deze big band swinger, die geschreven werd door de latere Motown oprichter Berry Gordy, klinkt nog steeds zeer swingend en aanstekelijk. Ook Come Back To Me is een aanstekelijke swinger. In Etcetera duikt een hard galmende twanggitaar op. Comin’ To Your House is een lui rhythm & bluesnummer met gemeen bijtend gitaarwerk.

De hoogtepunten zijn de nummers die Jackie Wilson samen met gospel/soulzangeres Linda Hopkins opnam. Hun krachtige en zeer soulvolle stemmen pasten perfect bij elkaar. Dat is in de enegieke gospelachtige swinger Do Lord en het pompende I Found Love goed te horen.

Op dit album vind je een prima overzicht van het zeer soulvolle en krachtige stemgeluid van de veel te vroeg overleden Jackie Wilson.

Website: https://www.vintagerockinroots.com/Koko-Mojo-Rec_3

Jackie Wilson - Spotlight On Jackie Wilson (Mr. Excitement)