Review: Jack White – Fear Of The Dawn

 

Jack White - Fear Of The Dawn

Jack White – Fear Of The Dawn
Format: CD – Vinyl LP / Label: Third Man Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Nadat The White Stripes uiteen vielen ging zanger-gitarist Jack White op de solotoer en vormde hij bands als The Raconteurs en Dead Weather. Hij bewees in die periode dat hij niet vies was van experimenteren terwijl er altijd een basis van fuzzende garagerock/blues en Classic Rock aanwezig was.

Dat is ook het geval op zijn nieuwe, vierde, soloalbum Fear Of The Dawn.

White laat opnieuw een zeer veelzijdig geluid horen waarin ook ruimte is voor funk en hip-hop. De meeste instrumenten bespeelde Jack zelf. Hij wordt slechts bijgestaan door Daru Jones (drums), zijn Raconteurs en Dead Weather maatje Jack Lawrence (bas) en zijn echtgenote Olivia Jean (zang).

Taking Me Back zet de toon voor dit album. Een funky fuzzrocker met een ontzettend zwaar fuzzend gitaargeluid, a la Blue Cheer en garagerock invloeden. Fear Of The Dawn fuzzt even zwaar en is een boogie met laag overvliegende synthesizerscheuten en kreunend hard gitaarspel.

In het heftig rockende The White Raven zijn lichte “The Train Kept-A Rollin”invloeden te horen naast de zwiepende gitaar van White.

Rapper Q-Tip van A Tribe Called Quest is te gast in Hi-De-Ho. Een nummer, dat al krakend en fuzzend op gang komt en overgaat in gruizige hip-hoprock waarin nauwelijks herkenbare Cab Calloway samples verstopt zitten. In Eosophobia gaat White op de broeierige dub reggae toer gemixt met funky fuzzrock en logge Led Zeppelin invloeden.

Echtgenote Olivia Jean is te horen in de funky space fuzz van Into The Twiligtht. Na het korte Dusk is het tijd voor de grimmige fuzzrocker What’s The Trick?

De invloed van de vroege Todd Rundgren is in een aantal nummers flink aanwezig. Zoals in de beukende fuzzrock van That Was Then, This Is Now en de psychedelische rock van Morning, Noon And Night. Het broeierige en funky Shedding My Velvet sluit het album af.

Een zeer avontuurlijk album met Jack White in gruizige topvorm!

Tracks:
01. Taking Me Back
02. Fear Of The Dawn
03. The White Raven
04. Hi-De-Ho
05. Eosophobia
06. Into The Twilight
07. Dusk
08. What’s The Trick?
09. That Was Then, This Is Now
10. Eosophobia (Reprise)
11. Morning, Noon And Night
12. Shedding My Velvet

Website: https://jackwhiteiii.com/

1 juli: Afas Live, Amsterdam