Review: Jack Bottleneck & Band – Cow Country

 

Jack Bottleneck - Cow Country

Jack Bottleneck & Band – Cow Country
Format: CD / Label: Independent – Sonic Rendezvous
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Johan Venema, in muziekkringen beter bekend onder zijn artiestennaam Jack Bottleneck, is een zanger-gitarist uit Rinsumageest, (gemeente Dantumadeel), een dorp in de Friese Wouden. Bottleneck was voor mij ook een onbekende totdat ik in 2015 kennis maakte met zijn lovend ontvangen debuutalbum ‘Lost and Found’. Een album met een authentieke en eigenzinnige mix van country, rauwe blues, bluegrass, folk en Americana.

Jack Bottleneck deelde het podium met o.a. Danny Vera, Julian Sas, The Hackensaw Boys, Scott H Biram en Henhouse Prowlers. Sinds 2019 speelt hij met zijn vaste band, bestaande uit bassist Rob Taekema, sologitarist Herman Frank en drummer Johannes Blanksma, alle drie door de wol geverfde musici die het podium met vele grootheden hebben gedeeld.

Deze maand verscheen ‘Cow Country’, het nieuwe album van Jack Bottleneck. Net als zijn voorganger bestaat zijn tweede langspeler ook uit covers. Slechts het titelnummer werd door Rob Taekema geschreven.

Het soepele openingsnummer Ain’t Waitin’ is een van de drie covers van de betreurde Amerikaanse singer-songwriter Justin Townes Earle (1982 – 2020). Meteen valt de rauwe gruizige zang op.

De stem van Bottleneck in Blind Love van Tom Waits doet me behalve aan Waits ook denken aan Michael de Jong. Prachtig is ook de lyrische gitaarsolo. Rory Gallagher ’s boogie Loanshark Blues is een live-uitvoering, met prominent drumwerk, keyboards en een felle gitaarsolo.

Through The Aches is een mooie bluesballad geschreven door de Zweedse singer-songwriter Daniel Norgren. Een van de hoogtepunten van het album is Who’s Gonna Shoe Your Pretty Little Feet, een traditional die voor het eerst in 1929 door de stringband Mc Cartt Brothers & Patterson werd opgenomen, maar vooral bekend is geworden in de uitvoering van Woody Guthrie.

De uitvoering van Bottleneck en de zijnen is ook authentiek met fraai mandolinespel. Halfway To Jackson van Justin Townes Earle rockt lekker weg met felle gitaarsolo’s en fraaie basloopjes.

Het titelnummer Cow Country is het enige eigen nummer. Rob Taekema schreef deze prachtige ballad. De tweede cover van Daniel Norgren is uptempo met keyboards en aanstekelijk gitaarwerk. What Ever Turns You On is een song van de uit Virginia afkomstige bluegrassband The Hackensaw Boys. Mooi gezongen, droog drumwerk, flarden keyboards en een indringende gitaarsolo. Het album eindigt met een strakke versie van Christchurch Woman, de derde cover van Justin Townes Earle.

Conclusie:
Na ‘Lost and Found’ heeft Jack Bottleneck met ‘Cow Country’ wederom een authentiek en zeer smaakvol album afgeleverd.

Tracks:
01. Ain’t Waitin’
02. Blind Love
03. Loanshark Blues (Live)
04. Though It Aches
05. Who’s Gonna Shoe
06. Halfway to Jackson
07. Cow Country
08. What Ever Turns You On
09. The Sweet
10. Christchurch Woman

Line up:
Jack Bottleneck – zang, gitaar
Rob Taekema – bas, keyboards
Herman Frank – gitaar
Johannes Blanksma – drums

Website: https://jackbottleneck.nl/