Review: J.P. Bimeni & The Black Belts: Give Me Hope

 

J.P. Bimeni & the Black Belts - Give Me Hope

J.P. Bimeni & The Black Belts: Give Me Hope
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Label: Lovemonk Discos Buenos Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

J.P. Bimeni is een nieuwe ster aan het soulfront. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Burundi en ontvluchtte zijn moederland toen daar een burgeroorlog uitbrak en kwam uiteindelijk in Londen terecht.

Al snel viel J.P. op in de daar nog altijd populaire soulsecene en ging hij samenwerken met de Spaanse band The Black Belts. Bestaand uit Pablo Cano (bas), Fernando Vasco (gitaar), Alejandro Larraga (keyboards, piano), Rodrigo Diaz (drums), Rafael Diaz (saxofoon) en Ricardo Martinez (trompet).

Het album ‘Give Me Hope’ is het resultaat van deze samenwerking en mag als een souljuweeltje betiteld worden. De stijl op dit album is diep geworteld in de Stax soul en zal liefhebbers van de artiesten op het Daptone label ook erg aanspreken. J.P. Bimeni heeft een stem, die gekweld en rauw klinkt met een vrij hoog Otis Redding gehalte.

Het album opent met Four Walls, een warm deinend soulnummer met een Daptone-achtig geluid waarin de gekwelde zang van J.P. gelijk opvalt.

In het luchtig swingende Not In My Name duiken voor het eerst de Otis Redding invloeden (dus Stax) op.

Het merendeel van de nummers bestaat uit ballads, zoals het weelderig deinende Find That Love, dat klinkt als The Impressions maar dan met Otis Redding als zanger.

De zeer diepe soulballad Guilty & Blessed is het prijsnummer van het album. Een gekweld klinkend nummer met een bluesy ondertoon.

Lichte reggae invloeden zijn te beluisteren in het luchtig huppelende Give Me Hope. The Black Belts worden in het zonnetje gezet in het instrumentale Ghost City en in dit funky nummer blijkt dat deze Spaanse band een prima soulband is. James Stern en Found A Good Thang kruipen richting het romige soulgeluid van Al Green.

Dat Al Green geluid keer terug in het stuwende soulnummer Mathematics, dat klinkt als een kruising van Al Green’s Love & Happiness en Otis Redding’s Tramp.

J.P. Bimeni & The Black Belts leveren een zeer overtuigend en uitstekend soulabum af. Een band om rekening mee te houden!

Tracks:
01. Four Walls
02. Not In My Name
03. Find That Love
04. Guilty & Blessed
05. Give Me Hope
06. Ghost City
07. James Stern
08. Precious Girl
09. When Everything Is Wrong
10. Mathematics
11. Found A Good Thing

Website: https://jp-bimeni.com/