Review: JJ Grey & Mofro – Olustee

 

JJ Grey & Mofro - Olustee

JJ Grey & Mofro – Olustee
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

We hebben er negen jaar op moeten wachten maar eindelijk is er een nieuw album van JJ Grey & Mofro. De band rond singer-songwriter JJ Grey uit Jacksonville, Florida.

Op zijn tiende album laat hij opnieuw een geluid horen waarin de soul een grote plaats inneemt. Op zowel swingende als intieme wijze. Daarnaast zit er in sommige nummers een broeierig, zeg maar gerust, swampy geluid.

Op album nummer tien bestaat Mofro, naast JJ Grey (zang, gitaar, dobro, keyboards, harmonica) uit Craig Burnett (drums), Todd Smallie (bas), Eric Brigmond (keyboards), Pete Winders (gitaar), de blazers Dennis Marion (trompet), Marcus Parlsey (trompet), Kenny Hamilton (saxofoon, fluit), John Reid (trompet) en Quinn Carson (trombone).

Daarnaast speelt de achtergrondzang van Katie Dutton, Niki Dawson, Laiken Love en Sage Grey een belangrijke rol, evenals de gastbijdragen van Eric Mason (percussie), Paul Curtis (bassoon), Tali Rubenstein (blokfluit) en Lev Zhurbin (Fadolin = een 6-snarige viool).

Op het album staat een aantal intieme nummers zoals de opener The Sea. Een indrukwekkende opener met prima zang en een smartelijke bijdrage van de Fadolin door Lev Zhurbin. On A Breeze is een deinend soulvol nummer, vooral door de zeer soulvolle zang van J.J. en de backing vocals.

De blazers zijn op jubelende wijze te horen in het loom groovende Seminole Wind. Top Of The World heeft een broeierig groovend geluid met galmend gitaarwerk en soulvolle saxofoon en trompet bijdragen.

Olustee is een felle stuwende rocker met bijtend gitaarwerk en een loeiende harmonica. Olustee is trouwens een plaats, nabij Lake City, waar in 1864, gedurende Amerikaanse Burgeroorlog, de “battle of Olustee” werd uitgevochten.

De soul heeft de overhand in het opgewekt swingende Wonderland terwijl de swampfunk te horen is in het bluesy Free High en het Stax-achtige Rooster. De dromerig zwevende ballad Deeper Than Belief is de afsluiter van dit album.

Een album, dat het lange wachten, zeer zeker waard is!

Tracks:
01. The Sea
02. Top Of The World
03. On A Breeze
04. Olustee
05. Seminole Wind
06. Wonderland
07. Starry Night
08. Free High
09. Waiting
10. Rooster
11. Deeper Than Belief

Website: https://shop.jjgrey.com/