Review: Ira Walker – Be That Man

 

Ira Walker - Be That Man

Ira Walker – Be That Man
Format: CD – Digital / Label: Arm Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ira Walkeris een zanger, bassist (en soms ook gitarist) met de nodige ervaring in de blues en rockscene. Zo werkte hij onder meer met Steve Miller, Joe Satriani, Eddie Money (Ira schreef zijn “I Wanna Go Back), Carlos Santana, Brian May en Tommy Castro. Daarnaast was hij in de 80’s lid van de band Billy Satellite en later van the Trichromes (met Neal Schon).

Op zijn nieuwe album vermengt Ira de blues met flink wat soul invloeden. Dat zijn stemgeluid rauw en doorleefd als Ray Charles en Bobby Womack klinkt is daarbij mooi meegenomen. Dat hoor je direct in de intieme blues You Should Know By Now waarin zijn zang zeer doorleefd klinkt. Vervolgens is Be That Man een lui groovend funky bluesnummer met broeierig priemend gitaarwerk.

Gone But Not Forgotten is een zeer intiem eerbetoon aan B.B. King. The King is gone but not forgotten! Terry Peterson zorgt voor bijpassend priemend gitaarwerk. Western Hero klinkt broeierig op een swampy wijze met de schurende slidegitaar van Steve Canali.

Niet alle nummers weten echter te overtuigen.

I Can’t Forget is een op zich lekker stuwende shuffle maar de “blazers uit een kastje” halen de soul uit dit nummer hetgeen helaas ook gebeurt in If You Were Mine. Gelukkig heeft Ira de lekkerste nummers tot op het eind bewaard.

Be Alone is een prima shuffle in de beste Cold, Cold Feeling traditie en de luie blues Imaginary Woman gaat meer richting ZZ Hill’s Down Home Blues. De afsluiter Baby Done Left Me klinkt lekker pompend met bijtend gitaarspel van Steve Canali.

Ira Walker’s nieuwste album mag dan niet helemaal overtuigen maar is altijd nog een zeer aangenaam bluesalbum geworden.

Tracks:
01. You Should Know By Now
02. Be That Man
03. Gone But Not Forgotten
04. I Can’t Forget
05. Creole Stew
06. Western Hero
07. If You Were Mine
08. Be Alone
09. Imaginary Woman
10. Baby Done Left Me

Website: https://www.irawalker.net/