Review: Ida Mae – Live Under The Chalk Horse

 

Ida Mae - Live Under The Chalk Horse

Ida Mae – Live Under The Chalk Horse
Format: Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Danny van den Deijssel

Idae Mae timmert al een aantal jaren aan de weg en heeft tot dusver twee studio albums uitgebracht. Hun debuut ‘Chasing Lights’ uit 2019 scoorde al erg goed en de opvolger uit 2021 ‘Click Click Demo’ is ook zeker de moeite waard. Ida Mae bestaat uit het echtpaar Chris Turpin en Stephanie Jean en is afkomstig uit de UK. Hun stijl kenmerkt zich door een fijne mix van Americana en blues(rock).

‘Live Under The Chalk Horse’ is live opgenomen in de studio samen met Ethan Johns op drums en Nicki Pini op bas. Het album wordt geopend met het werkelijk prachtige Heartworn Traders waar Chris op dobro en Stephanie op piano samen spelen verder alleen begeleid door een contrabas. Het feit dat ze tweestemmig zingen is kenmerkend voor hun geluid en in deze kwetsbare opstelling komt dit mooi tot zijn recht.

In het tweede nummer speelt de hele band mee. Mountain Lion Blues is een ´vuile´ blues vooral varend op de distorted slide van Chris. Beide hebben een rauw randje in hun stemgeluid en dat past uitstekend bij dit nummer. In de solo van het nummer laat Chris zijn gitaar lekker janken door de oude Vox versterkers. Wat een heerlijk geluid komt daar toch altijd uit.

Learn To Love You Better doet mij sterk denken aan de stijl van Tedeschi Trucks. Uiteraard is die band van een ander niveau, maar dit nummer mag zeker gehoord worden door een breder publiek.
Alle nummers zijn  overigens afkomstig van hun tweede album ‘Click Click Demo’. Op dat album speelt Marcus King mee op Deep River. Op deze live uitvoering speelt Marcus helaas niet mee. Het afgelopen jaar hebben ze uitgebreid getourd met Marcus dus een samenwerking lag zeker voor de hand. Zijn stijl past ook uitstekend bij dit duo.

Het album eindigt met twee wat rustigere en langere nummers. Tijd om even tot rust te komen. Little Liars wordt vooral door Stephanie gezongen en krijgt door de gitaar een licht psychedelisch karakter. Ik hou er wel van. Dit nummer kan live ongetwijfeld ontaarden in een grote jam die eeuwig zou kunnen duren. Line on the Page is een heerlijke piano gedreven ballad nu al een favoriet op het album. Ook hier weer het heerlijke gitaargeluid van Chris aan het eind. Ik hou wel van zijn wat distorted geluid merk ik.

Ik kan niet wachten deze band een keer live aan het werk te zien. Voorlopig moeten we hiervoor nog naar de UK, maar hopelijk komt daar snel verandering in.

01. Heartworn Traders
02. Mountain Lion Blues
03. Learn To Love You Better
04. Calico Coming Down
05. Deep River
06. Little Liars
07. Line On The Page

Website: https://idamaemusic.com/