Review: Ian Siegal – Stone By Stone

 

Ian Siegal - Stone By Stone

Ian Siegal – Stone By Stone
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Grow Vision Records
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Ian Siegal is sinds jaren een bluesgrootheid in het Verenigd Koninkrijk en Europa, een man gezegend met een geweldige soulstem, geweldige songwriting skills en een zeer intense stage presence. Live-optredens van Ian Siegal zijn rock ‘n’ roll tot op het bot.

Op ‘Stone By Stone’ is het Ian Siegal samen met zijn producers Greta Valenti en Robin Davey gelukt die intense sfeer van de liveoptredens bijna perfect te benaderen. ‘Stone By Stone’ is de essentie van Ian Siegal, zijn stem, zijn soul en zijn intense persoonlijkheid, gevat in 11 songs over de zelfkant van het leven, over zoals Siegal het zelf vaak aankondigt “religion or alcohol, or both”. ‘Stone By Stone’ is geen bluesalbum, het is een collectie klassieke songs over hoop, (zelf)reflectie, verdriet en leed en (soms) over vreugde.

‘Stone By Stone’ ís Ian Siegal, zijn stem, zijn soul, zijn akoestische gitaar opgenomen in de intieme setting en met de vintage sound van de Grow Vision Studio in Zuid-Californië.

De sfeer zit er meteen goed in de gospelblues van Working On A Building, iedereen in de studio zingt en klapt mee met de soulstem en de fraaie slidegitaar van Siegal. Hand In Hand is een jazzy folkblues en een mooi soulduet met Shemekia Copeland.

En dan volgt het eerste van een aantal Americana songs in de traditie van Johnny Cash, Steve Earle en Townes Van Zandt, The Fear met een prachtige huilende mondharmonica en Siegal’s bezwerende teksten. Zelfreflectie puur volgt in het tekstueel heftige I’m The Shit (There’s some shit going on and I’m the shit), gestoken in een fraaie shuffleblues met doo-wop koortje.

Tekstueel nog heftiger wordt het in het sinistere Psycho over een psychokiller (Do you think I’m a psycho, mamma? ), dat je de rillingen over de rug doet lopen.

Volgt de Americana van K.K.’s Blues, Gathering Deep en het heftige This Heart. Nog heftiger wordt het tekstueel in Monday Saw, geheel a capella gezongen met een paar handclaps, waaruit blijkt hoe intens en sterk Siegal’s vocals zijn. Vervolgens keert hij met Holler terug naar de countryblues en eindigt hij het album zelfs hoopvol fluitend met de folksong Onwards And Upwards.

Live wisten we al dat Ian Siegal een Killer is, met Stone By Stone heeft hij nu bewezen ook op de plaat een Killer te zijn.

Tracks:
01. Working on a Building (feat. Jimmie Wood & JJ Holiday)
02. Hand In Hand (feat. Shemekia Copeland)
03. The Fear
04. I’m The Shit
05. Psycho
06. K.K.’s Blues (feat. Jimbo Mathus)
07. Gathering Deep (feat. Jimbo Mathus)
08. This Heart
09. Monday Saw
10. Holler
11. Onwards and Upwards

Website: https://iansiegal.com/