Review: Iain Matthews & The Salmon Smokers – Fake Tan

 

Iain Matthews & The Salmon Smokers - Fake Tan

Iain Matthews & The Salmon Smokers – Fake Tan
Format: CD / Label: Continental Song City – Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

Al bijna vijf decennia lang geniet de wereld van de Engelse singer/songwriter Iain Matthews als solo-artiest en als bandleider. Hij heeft een heel mooie, onmiddellijk  herkenbare stem en hij schrijft prachtige liedjes. Daarnaast heeft hij een uitstekend oor en weet hij heel goed de juiste covers te kiezen ter aanvulling van zijn oeuvre. Ook weet hij zich altijd te omringen met de juiste muzikanten zodat al die prachtige liedjes de uitvoering krijgen die zij verdienen.

Dit laatste is ook ditmaal het geval. De Noorse Salmon Smokers behoren tot de top van de Scandinavische rootswereld en tonen op deze elf tracks dat zij heel goed aanvoelen wat deze, vooral breekbare, liedjes nodig hebben. Het materiaal is heel divers en vormt een terugblik op zijn rijke loopbaan. Hij heeft liedjes gekozen van zijn solo-albums en van zijn groepen Fairport Convention, Matthews Southern Comfort en Plainsong, zodat deze verzameling een uiterst fraai carrière-overzicht vormt. Zijn hits en andere  bekende liedjes ontbreken uiteraard niet.  Deze worden aangevuld met persoonlijke favorieten.

In de moeilijke periode vorig jaar was Iain op zoek naar nieuwe inspiratie en hij ging dan ook gretig in op een uitnodiging van de gerenommeerde Noorse muziekjournalist Tom Skjeklesaether om een aantal optredens te doen met de Salmon Smokers. De optredens bevielen dermate goed dat al spoedig studiotijd werd geboekt en er er werden  twintig nummers opgenomen. Elf daarvan hebben het eindresultaat gehaald.

Iain roemt de verfrissende, spontane aanpak van zijn begeleiders. Deze aanpak heeft geleid tot een duidelijk ander geluid. Vaak is Iain’s muziek gekenmerkt door een zekere lichtvoetigheid, maar daar is nu minder sprake van.

De Noren hebben gekozen voor een meer gedragen klankbeeld, waardoor met name nummers als Southern Wind en The Ballad Of Gruene Hall prima uit de verf komen, naast puike uitvoeringen van klassiekers als Woodstock, Keep on Sailing en Shake It.

Grote man van de Salmon Smokers is multi-instrumentalist en producer van deze plaat Freddy Holm, die veelvuldig op de voorgrond treedt, vooral door zijn bijdragen op diverse gitaren, zoals op de Dylan cover It Takes A  Lot To Laugh,It Takes A Train To Cry dat Iain vaak live gespeeld heeft.

De opnieuw opgenomen liedjes klinken wezenlijk anders, niet alleen door de veranderde muzikale klankkleur, maar ook Iain’s stem is door de jaren heen  gerijpt en heeft daardoor alleen maar aan zeggingskracht gewonnen.

Voor de niet-ingewijden is dit album een prima introductie van het meesterschap van Iain Matthews en voor de fans is het een welkome, waardevolle aanvulling op zijn indrukwekkende oeuvre.

Tracks:
01. Same Old Man
02. Ballad Of Gruene Hall
03. I Threw My Hat In
04. Something Mighty
05. Woodstock
06. Reno Nevada
07. Southern Wind
08. It Take A Lot To Laugh, Takes A Train To Cry
09. Following Every Finger
10. If You Saw Thro’ My Eyes
11. Keep On Sailing

Website: http://iainmatthews.nl/