Review: Hundred Seventy Split – The Story So Far

 

Hundred Seventy Split - The Story So Far

Hundred Seventy Split – The Story So Far
Format: CD – Digital / Label: Repertoire Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dit is een compilatiealbum van een Britse band, die ontzettend ondergewaardeerd en dus haast vergeten is. En dat is vreselijk onterecht aangezien we hier met een kwaliteits bluesrockband te maken hebben. Een band die in 2010 werd opgericht door bassist Leo Lyons. Een bassist, die deel uitmaakte van de legendarische band Ten Years After. De band met wijlen gitarist Alvin Lee oftewel Captain Speedfingers. Deze band speelde de hippies van het Woodstock festival in 1969 compleet ondersteboven.

Nadat deze band ter ziele ging werkte Leo als producer met ondermeer UFO, Magnum en Motörhead waarna hij in de 90’s twee albums uitbracht met de band Kicks en in 2004 te vinden was in de reünie van Ten Years After, met gitarist Joe Gooch als vervanger voor de overleden Alvin Lee.

In 2010 vormden Leo en Gooch het trio Hundred Seventy Split met drummer Damon Sawyer (ook bekend als lid van the Mick Ralphs Blues Band).

Er verschenen vijf albums, ‘The World Won’t Stop’ (2010), ‘HSS’ (2014), ‘The Road’ (2015), ‘Tracks’ (2016) en ‘Live At Woodstock 1969’ (2019). Tracks van deze albums zijn te vinden op dit compilatie album. Fans van Ten Years After en van de betere bluesrock kunnen onmogelijk om dit album heen.

Het album opent met de venijnige bluesrocker The Smoke. Een gestaag voortpompend nummer met de gemene bijtende gitaar van Joe Gooch in een belangrijke rol. Going Home is wat meer ingetogen. Een warme blues met vlammend gitaarwerk. De vurige gitaar van Joe Gooch voert de krachtige shuffle The Devil To Pay aan.

Gonna Dance On Your Tombstone is vervolgens een gruizg lui funky bluesrocknummer. De liveuitvoering van de klassieker Good Morning Little Schoolgirl is helemaal in de geest van Ten Years After met een bassolo van Leo Lyons en de vurige gitaar van Joe Gooch.

Ook Pork Pie Hat is in een liveuitvoering te horen. Een bijtend broeierig nummer met een stuwend pompende versnelling. De swinger It’s Coming Back Around mengt op een boppende wijze rockabilly met het geluid van Creedence Clearwater Revival.

Uiteraard zijn er twee Ten Years After klassiekers te horen in een live uitvoering. Love Like A Man klinkt lekker lui en funky met wervelend gitaarspel en het spetterende I’m Going Home doet Alvin Lee alle eer aan.

Afgesloten wordt met de losjes rockende shuffle She’s Got The Mojo.

Hundred Seventy Split is nog steeds actief. Mocht deze band bij je in de buurt komen zou ik zeker eens gaan kijken. Tot die tijd kom je je tijd prima door met dit schitterende bluesrockalbum!

Tracks:
01. The Smoke
02. Going Home
03. The Devil To Pay
04. Gonna Dance On Your Tombstone
05. Good Morning Little Schoolgirl (live)
06. Pork Pie Hat (live)
07. The Game
08. It’s Coming Back Around
09. Love Like A Man (live)
10. I’m Going Home (live)
11. I Grew Up On Muddy Waters (live)
12. She’s Got The Mojo

Website: http://www.hundredseventysplit.com/