Review: Huey ´Piano´ Smith – Would You Believe It! – In Session In New Orleans 1952-1962

 

Huey ´Piano´ Smith - Would You Believe It! - In Session In New Orleans 1952-1962

Huey ´Piano´ Smith – Would You Believe It! – In Session In New Orleans 1952-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Pianist-zanger Huey ‘Piano’ Smith is één van de grote namen uit de geschiedenis van de New Orleans muziek. Hij werd geboren uit New Orleans en werd al snel beïnvloed door Professor Longhair. Als tiener trad hij toe tot de band van Guitar Slim en in 1952 verscheen zijn eerste solosingle “You Made Me Cry”. Huey was destijds nog maar achttien jaar oud.

Daarna bouwde hij bekendheid op als studiomuzikant en in die hoedanigheid was hij te horen op opnames van o.a. Little Richard, Earl King, Smiley Lewis en Roland Cook.

Daarnaast formeerde Huey zijn eigen band, eerst onder de naam the Rhythm Aces en daarna als the Clowns.

Hij scoorde een grote hit met “Rockin’ Pneumonia & The Boogie Woogie Flu”en bleef actief tot het einde van de 60’s waarna hij tot de Jehova’s Getuigen toetrad. Zijn laatste album, ‘Rockin’ & Jivin’ verscheen in 1977 op het Charly label met een band met de naam Skop.

Op dit overzichtsalbum ligt de focus op het studiowerk van Huey ‘Piano’ Smith. Er staat een klein aantal nummers van Huey ‘Piano’ Smith & the Clowns op het album waarvan het luie funky Sassy Sara en More Girls de lekkerste zijn.

Op bluesgebied springen de nummers van Guitar Slim er uit. Op de luie slowblues Bad Luck Is On Me is de piano van Huey zeer nadrukkelijk aanwezig en Cryin’ In The Morning klinkt huppelend swingend.

Voor de rest komen de heerlijkste New Orleans rhythm & bluesnummers voorbij. Little Richard’s Tutti Frutti is daarvan de bekendste en wildste maar ook I Hear You Knocking van Smiley Lewis mag als een klassieker worden beschouwd.

Junior Gordon’s Blow Wind Blow is veel minder bekend en is een intiem funky deinend nummer. De twee nummers van Roland Cook, I’ve Got A Girl en I Wanna Know Why zijn beiden lekkere uitbundige swingers.

Huey nam samen met Gerri Allen de originele versie van Sea Cruise op. Hun platenlabel wiste echter hun stemmen en verving die door de zang Frankie Ford.

Samen met Curley Moore nam Huey nog twee nummers op als Huey & Curley. Second Line heeft een funky Rockin’ Pneumonia achtig geluid en At The Mardi Gras is een lui funky New Orleans nummer.

Dit overzichtsalbum is gevuld met de lekkerste New Orleans rhythm & bluesnummers uit de periode tussen 1951 en 1962!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/