Review: Huelyn Duvall – You Knock Me Out

 

Huelyn Duvall - You Knock Me Out

Huelyn Duvall – You Knock Me Out
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Robert Plant noemde hem als één van zijn grootste invloeden. Ik heb het dan over de Amerikaanse rock & roller Huelyn Duvall! Een artiest  uit Garner, Parker County, Texas, die aan het eind van de 50’s in de USA redelijk bekend werd maar daarbuiten nauwelijks opgemerkt werd.

Huelyn werd in 1939 geboren en wisselde een veelbelovende sportcarrière in voor een carrière in de muziek.

In 1956 formeerde hij de band Huelyn Duvall & the Troublesome Three met Lonnie Thompson (gitaar), Johnnie Thompson (ritmegritaar) en Ralph Clark (bas). Deze band viel echter uiteen nadat uit het aangeboden platencontract bleek, dat dit contract alleen voor Huelyn gold.

Huelyn scoorde zijn grootste hit met Little Boy Blue, een nummer dat Eddie Cochran’s favoriet was. Daarnaast bracht hij nog de nodige, minder succesvolle, singles uit met o.a. the Jordanaires. In 1961 trouwde Huelyn hetgeen gelijk het einde van zijn muzikale loopbaan betekende.

Hij keerde pas in 1985 weer terug toen hij ging optreden  in Europa. Ook begon hij weer op te nemen met de Zweedse band Wildfire Willie & the Ramblers en de Duitse bands The Lightning Recordings Boys & the Mellow Men en Long John & the Ballroom Kings.

Hits scoorde hij niet meer maar wel zorgde Huelyn ervoor dat hij binnen de rock & roll kringen nog altijd zeer populair bleef. Zijn loopbaan eindigde toen hij op 79-jarige leeftijd overleed in 2019.

Op dit overzichtsalbum staan vrijwel alle Huelyn Duvall nummers, dus zowel uit het verleden als zijn latere opnames. Wat hierbij opvalt is dat Huelyn Duvall vrijwel nergens in de gepolijste rock & roll/pop val trapte. Zijn rock & roll klonk, en klinkt nog steeds, lekker fel en rauw.

Zoals de felle rocker Teen Queen, die een stuk rauwer klinkt dan de meeste tienernummers uit de 50’s. Comin’ Or Goin’ is een loom twangende rock & roller met hartstochtelijke zang en bluesy gitaarwerk. Three Months To Kill is weer een prima voorbeeld van Huelyn’s wilde en rauwe rock & roll geluid.

De invloed van Gene Vincent is in een aantal nummers aanwezig zoals in het felle Juliet en het broeierige Friday Night On A Dollar Bill. Pucker Paint is vervolgens behoorlijk door Elvis Presley beïnvloed.

De latere opnames van Huelyn passen perfect op dit album aangezien ze net zo rauw en fel als zijn oudere nummers klinken. Ik noem de rauwe rock & roll van Stina Lee en My Girl (Wears Long Hair), het gemeen snijdende Dizzy, de garage rock & roll van Baby Make A Move en het vurig boppende Daddy’s Little Baby. Het laatste nummer van dit album, Teddy Bear, is een liveopname van Huelyn Duvall & the Troublesome Three uit 1957.

Dit overzichtsalbum van Huelyn Duvall moet er voor zorgen dat er een herwaardering van deze ongepolijste rock & roller gaat plaatsvinden. Hij verdient het namelijk!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Huelyn Duvall - You Knock Me Out - back