Review: Hilde Vos – Home

 

Hilde Vos - Home

Hilde Vos – Home
Format: CD / Label: Neo Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik begrijp helemaal waarom Hilde Vos tot de top van de Nederlandse country/Americana scene gerekend wordt. Vooral na beluistering van haar nieuwste album ‘Home’!

Hilde won in 2018 de Dutch Country Music Award voor de beste countrysong The Long Road en maakte onderdeel uit van de Sound Of The Blues & Country tournee van Johan Derksen.

Op haar inmiddels zesde album staat haar kraakheldere indringende zang weer centraal in nummers die afwisselen van sprankelende Americana met bluegrass invloeden tot uiterst intieme ballads.

Hilde wordt bijgestaan door John Geuzinge Havinga (diverse instrumenten), Roelof Klein (bas), Robin Muilwijk (bas), Fokke de Jong (drums) en Nienke Geuzinga Havinga (backing vocals).

Wat direct in het oog/oor springt is het duet van Hilde met voormalige Normaal zanger Bennie Jolink. Jolink blijkt in de Tom Paxton cover The Last Thing On My Mind over een doorleefde Waylon Jennings-achtige stem te beschikken, die wonderwel past bij de Dolly Parton-achtige zang van Hilde. Over Dolly Parton gesproken…What Would Dolly Do is een hartverwarmend eerbetoon aan de legendarische Dolly Parton waarin Hilde, al deinend, Dolly alle eer aan doet.

Het album opent met de intieme ballad Home met lichte The Best Of My Love (Eagles) trekjes. De zang van Hilde doet hier niet onder voor die van Ilse DeLange, die er zo langzamerhand een geduchte concurrente bij blijkt te hebben.

All These Years is vervolgens een deinende mix van Americana en bluegrass met een dromerige pedal steel, een warm priemende gitaar en sprankelende mandoline. You is een zeer liefdevolle ballad, die prachtig georkestreerd voorbij komt zweven.

This Is What You Get is een intiem rockend en zeer hitgevoelig nummer gevolgd door de intieme warme ballad Wild Old Dog. Na een prachtig a capella intro opent Solid Ground.Een luchtig huppelend nummer van een Ilse DeLange klasse. De cover van Ray Griff’s Better Move It On Home is een stuwend boppend duet van Hilde met Fokke de Jong.

Gimme Your Love heeft een licht bluesy geluid en de afsluiter Pieces Of Me is een melancholiek deinend nummer met hemels pedal steel spel.

Hilde Vos bewijst met haar nieuwe album nogmaals dat zij aan de top van de Nederlandse country thuis hoort!

Tracks:
01. Home
02. All These Years
03. What Would Dolly Do
04. You
05. The Last Thing On My Mind
06. This Is What You Get
07. Wild Old Dog
08. Solid Ground
09. Better Move It On Home
10. Gimme Your Love
11. Pieces Of Me

Website: https://www.hildevos.com/