Review: Henry Gray – In Session – I’m A Lucky, Lucky Man – 1952-1961

 

Henry Gray - In Session – I’m A Lucky, Lucky Man – 1952-1961

Henry Gray – In Session – I’m A Lucky, Lucky Man – 1952-196
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Pianist en zanger Henry Gray is één van de vele bluesmuzikanten, die vooral bekend zijn als muzikanten op releases van andere bluesmuzikanten. Zo is Henry Gray bijvoorbeeld te horen op platen van Jimmy Rogers, Jimmy Reed, Billy Boy Arnold en Howlin’ Wolf.

Henry werd in Kenner, Louisiana in 1925 en begon piano en orgel te spelen in de kerk waarna hij als zestienjarige de bluesclubs in ging. Nadat hij zich in Chicago had gevestigd raakte hij bekend met Big Maceo Merriweather, die hem voorstelde aan gitarist Morris Pejoe. Henry Gray was een tijdje lid van zijn band en is op dit overzichtsalbum samen met Morris Pejoe te horen in een viertal nummers waaronder de stuwende blues Tired Of Crying Over You waarin de losjes rockende piano van Henry Gray gelijk opvalt.

In 1956 belandde Henry in de band van de bluesgigant Howlin’ Wolf en bleef ruim 12 jaar lang lid. Ook Howlin’ Wolf is op dit album te horen. You’ll Be Mine van Howlin’ Wolf steekt met kop en schouders boven de andere nummers uit.

Henry bracht ook de nodige solonummers uit. I Declare That Ain’t Right is een lekker stug doorpompend bluesnummer en Watch Yourself en You Messed Up zijn prima rauwe stuwende bluesnummers.

Verdere hoogtepunten zijn Mistreated Baby van Jimmy Rogers & his Rocking Four, dat soepel rockt, She Don’t Want Me No More van Jimmy Reed is een hoekige en rauw pompend nummer, de vlammende harmonica van Billy Boy Arnold in Here’s My Picture en het tegen de rockabilly aanschurende Look Out Mable van G. “Davy” Crockett. Allemaal voorzien van de sprankelend swingende bluespiano van Henry Gray.

Henry bracht in 1988 het ‘Lucky Man’ album uit op het Blind Pig label, geproduceerd door Steve Freund en trad in 1999 toe tot de band Marva Wright. Hij overleed in 2020 op 95-jarige leeftijd.

Dit overzichtsalbum geeft een goed beeld van een veel te veel vergeten bluesmuizkant, die meer dan terecht in 2017 in de Blues Hall Of Fame werd opgenomen.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Henry Gray - In Session – I’m A Lucky, Lucky Man – 1952-1961 - back