Review: Heigh Chief. – Chorus Of Crickets

 

Heigh Chief. - Chorus Of Crickets

Heigh Chief. – Chorus Of Crickets
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Cracker Factory Music
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Als je mij verteld had, dat de band Heigh Chief. uit de Verenigde Staten zou komen, had ik het echt geloofd! Niets is echter minder waar want de band komt uit Oslo, Noorwegen.

Hun geluid op het inmiddels vijfde album van de band doet meer dan eens denken aan een mix van the Band en Little Feat. Loom, landerig, soulvol en funky!

Bjørn Blix (zang, gitaar), Marcus Løvdal (gitaar, zang), Lasse Kulsrud Nordby (bas), Jonathan Eikum (drums) en Lars Christian Narum (Hammond, piano) laten gelijk in het eerste nummer van het album, I’ll Be Seeing You, horen wat ik bedoel. Na een sprankelend intiem begint opent een bedwelmend dromerig nummer met heerlijk warm gitaarspel en groovende drums.

Daarna komen The Band invloeden voor het eerst voorbij in het loom deinende November met Garth Hudson-achtig orgelwerk en hard priemend slidegitaarspel. Little Feat is terug te horen in het bluesy Stumblin’ Man, wederom met heerlijk slidegitaar spel.

She’ll Get Her Own is een broeierig funky nummer waarin Little Feat invloeden hand in hand gaan met het The Band geluid. Vervolgens doet Beat In Bursts weer aan the Band denken en wel aan The Weight.

De intiemere kant van Heigh Chief. komt aan bod in het warme I Should Cry met schurend gitaarwerk en het luie orgel van Lars Christian Narum en in het broeierig en zwoel deinende Old Man. Onder leiding van het groovende Hammond orgel van Lars Christian Narum is Sailin’ On een heerlijk broeierig funky nummer gevolgd door het breekbare One Wrong At A Time.

Als de laatste klanken van het deinende Southern Belle wegsterven kan ik alleen maar verzuchten “wat een heerlijk album is dit van de Noorse Heigh Chief”!

Tracks:
01. I’ll Be Seeing You
02. November
03. Say My Name
04. I Should Cry
05. Stumblin` Man
06. She’ll Get Her Own
07. Beat in Bursts
08. Old Man
09. Sailin’ On
10. One Wrong at a Time
11. Southern Belle

Website: http://heighchief.com/