Review: Hawkwind – Stories From Time And Space

 

Hawkwind - Stories From Time And Space

Hawkwind – Stories From Time And Space
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Cherry Red Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Studioalbum nummer 36 van de legendarische Britse spacerockers Hawkwind. En nog steeds van een zeer hoogstaande kwaliteit! Hoe Dave Brock (zang, gitaar, keyboards, synthesizer), Richard Chadwick (drums, percussion, zang), Magnus Martin (zang, gitaar, keyboards, synthesizer), Doug MacKinnon (bas) en Tim “Thighpaulsandra” Lewis (keyboards, synthezier) het voor elkaar krijgen om steeds weer albums uit te brengen met de vertrouwde hoogstaande Hawkwind is mij een raadsel.

Dit keer is er op het nieuwe album voor wat afwijkende klanken gekozen. Zo klinkt Can’t Last Forever, vooral in het begin, voor Hawkwind begrippen vrij intiem. Een zwevend psychedelisch nummer met wat Pink Floyd trekjes uiteraard voorzien van een spacey laag.

Daarna is The Starship (One Love One Life) een energiek huppelend spacerock nummer. Gruizig warm swingend. Naarmate het nummer vordert wordt het nummer steeds intenser en krijgen de splijtende gitaarklanken de overhand. What Are We Going To Do While We’re Here komt donker aanzweven en neemt je dan gelijk in een bedwelmende greep. De saxofoon van Michal Sosna voorziet het nummer van een Pink Floyd sfeertje waarna het nummer er spetterend spacerockend vandoor gaat.

The Tracker beukt krachtig pompend verder waarbij allerlei suizende spacegeluiden voorbij komen in een Steve Hillage-achtig sfeertje. Na de warme synthesizer zonnestalen van Eternal Light is Til I Loved You een warm deinende spacerocker, die zich ontwikkelt tot een logge spacerocker.

De tweede helft van het  album klinkt een stuk donkerder en grimmiger. Dat begint met de pompeuze spacerock van The Night Sky, dat overgaat in het snijdende Traveller Of Time & Space waarin Frippiaans (Heroes) gitaarwerk te horen is. Het instrumentale Re-Generate zwelt dreigend aan en het daaropvolgende The Black Sea klinkt al even dreigend. Frozen In Time klinkt mysterieus met lichte Jethro Tull trekjes.

In de afsluiter Stargazers gaan zeer donkere soundscapes over in een licht jazzy prognummer met invloeden uit de hoek van bijvoorbeeld Caravan of Steve Hillage.

Hawkwind flikt het met hun zesendertigste studioalbum “gewoon” weer! Opnieuw een briljant space-prog album!

Tracks:
01. Our Lives Can’t Last Forever
02. The Starship (One Love One Life)
03. What Are We Going To Do While We’re Here
04. The Tracker
05. Eternal Light
06. Till I Found You
07. Underwater City
08. The Night Sky
09. Traveller of Time & Space
10. Re-generate
11. The Black Sea
12. Frozen In Time
13. Stargazers

Website: http://www.hawkwind.com/