Review: Harvey Mandel – Who’s Calling

 

Harvey Mandel - Who’s Calling

Harvey Mandel – Who’s Calling
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Tompkins Square
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Harvey Mandel is een gitarist die stamt uit de bluesscene van San Francisco eind jaren 60. Hij bouwde naam en faam op als gitarist van Canned Heat en John Mayall’s (Amerikaanse) Bluesbreakers en hij werd genoemd als opvolger van Brian Jones in de Rolling Stones.

Zover kwam het niet, maar Mandel nam wel twee nummers op voor het Stones-album ‘Black And Blue’ uit 1976 (Hot Stuff en Memory Motel). Naast zijn carrière als gitarist van Canned Heat (door de jaren heen dook hij steeds weer op in de vele reïncarnaties van die band), maakte Mandel een groot aantal solo-albums, waar zijn specifieke gitaarstijl, die vooral gekenmerkt wordt door een meedogenloze fuzz tonesound en veel feedbacksolo’s, tot uiting kwam.

‘Who’s Calling’ is het 16e soloalbum van de inmiddels 77-jarige Mandel en de logische opvolger van het album ‘Snake Attack’ uit 2017, dat hij in zijn eigen studio opnam wat hem de vrijheid gaf om eindeloos te experimenteren met gitaar overdubs. ‘Who’s Calling’ gaat op de zelfde voet verder.

Mandel legt over de basistracks van bassist Andy Hess en drummer Ryan Jewell een groot aantal gitaartracks heen. In Last Walk en Crazy Tours resulteert in een totaal experimentele sound, die nog het meest weg heeft van free jazz. Who’s Calling verdrinkt bijna in de feedbacksound en in Lucky Sevens tovert Mandel de meest onwaarschijnlijke geluiden uit zijn gitaar. See You Around en Moon Talk zijn experimentele heavy gitaarmuziek met een funkbasis en Robo Snake en Love You Forever zijn dat met een boogie en bluesbasis.

Daardoor is ‘Who’s Calling’ vooral voor de echte gitaarfreaks een traktatie.

Tracks:
01. Last Walk
02. Crazy Town
03. Who’s Calling
04. Lucky Sevens
05. See You Around
06. Moon Talk
07. Robo Snake
08. Love You Forever

Website: http://harveymandel.net/