Review: Harry van Lier – I Don’t Play No Rock ‘m’ Roll

 

Harry van Lier - I Don't Play No Rock 'n' Roll

Harry van Lier – I Don’t Play No Rock ‘m’ Roll
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘I Don’t Play No Rock ‘n’ Roll’..zoveel maakt de Groningse gitarist-zanger Harry van Lier ons wel duidelijk op zijn nieuwste album. Het gaat hier namelijk om Harry’s kijk op de traditionele countryblues. Hij werd hiertoe geïnspireerd door zijn twee reizen naar de Mississippi Delta.

Harry van Lier is een veelzijdige muzikant. Zoveel wordt wel duidelijk na het lezen van zijn bio. Als 14-jarig jochie begon hij met gitaarspelen en liedjes schijven. Als twintiger stapte hij over op de contrabas en studeerde jazz aan het Conservatorium in Groningen.

Als bassist is hij te horen op albums van Jumping The Blues, AA & the Doctors, de Eemsmond Big Band en Arno van der Heyden.

Harry schreef het nummer Op Een Dag voor het album ‘Nonworlds’ van de band Koi in 2003.

En nu dus zijn nieuwe soloalbum, die Harry opnam in zijn homestudio in Oldehove, slechts bijgestaan door achtergrondzangeres Anneke Bukema in één nummer. Alle nummers zijn live opgenomen, zonder enige overdub. Hetgeen de intimiteit van de nummers absoluut ten goede komt.

Het openingsnummer, een cover van Muddy Waters’ Country Blues geeft goed weer wat ons te wachten staat. Zeer intiem en kwetsbaar met zinderend akoestisch slidewerk, fel harmonicaspel en doorleefde zang  van Harry. Stay Forever is daarna een intieme ballad die meer warme folkie kant opgaat. Hier is de sfeervolle achtergrondzang van Anneke Bukema te horen.

Biefsuk, whiskey en mooie vrouwen..HET recept voor de smachtende blues Beefsteak Blues, een cover van Son Thomas. Vervolgens is James Joyce een weemoedige warme bluesy ballad waarna in Well Well Well authentieke countryblues gemengd wordt met folk met een indringend resultaat.

Hoewel Oh Lord akoestisch is klinkt het nummer zeer krachtig. Leviathan is een Franstalige blues waardoor er ineens bij mij Arno invloeden naar boven kwamen.

Na het sprnkelende folky Come Gather Round Me laat Harry ons nogmaals weten I Don’t Play  No Rock ‘n’ Roll…wel indringende countryblues!

De interpretatie van de countryblues die Harry van Lier ons op dit album voorschotelt klinkt zeer warm, intiem en indringend!

Tracks:
01. Country Blues (McKinley Morganfield)
02. Stay Forever
03. Beefsteak Blues (James “Son” Thomas)
04. James Joyce
05. Well Well Well
06. Oh Lord
07. Leviathan
08. Come Gather Round Me
09. I Don’t Play No Rock ‘n’ Roll
10. Lovin’ Son

Website: http://harryvanlier.nl/index.html