Review: Harlem Lake – Volition Live

 

Harlem Lake - Volition Live

Harlem Lake – Volition Live
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Weergaloos! Tot een andere conclusie kan ik simpelweg niet komen na beluistering van het nieuwe, tweede, album van de Nederlandse band Harlem Lake. Een band, de naam verraadt het al enigszins, uit de Haarlemmermeer polder en bestaat uit Janne Timmer (zang, orgel), Dave Warmerdam (piano, orgel), Sonny Ray van den Berg (gitaar), Kjelt Ostendorf (bas) en Benjamin Torbijn (drums).

Op dit live album is de band aangevuld met Jazzton Hulsebosch (saxofoon), Maarten Kombrink (trombone), Bart van der List (trompet), Thomas Heikop (trompet) en de backing vocals van Ashley de Jong en Megan Zirischitz.

Wat maakt dat dit album zo’n verpletterende indruk achterlaat? Eigenlijk alles! We hebben hier te maken met een uitstekende bluesy band, die kwistig rondstrooit met soul en funk. Het zal weinig verbazing wekken dat deze band de winnaar was van de European Blues Challenge in 2022.

Ook de gastmuzikanten zorgen ervoor dat dit een prima album is. De blazers zijn super soulvol en stuwend en de backing zangeressen bij vlagen hemels.

Het album werd opgenomen op Culemborg Blues en de theatershow van het Better Get Hit Festival in 2022 en opent met de schurende slidegitaar van Sonny Ray van den Berg in The River, dat hierna loom groovend verder gaat. Direct blijkt dat Janne Timmer een uitermate soulvolle stem heeft waarin regelmatig een snik in terug te vinden is. Naast haar zang valt ook het gierende soulorgel van Dave Warmerdam op.

Dan volgt een cover van Ann Peebles’ Beware, dat al even soulvol en loom groovend klinkt, vol vuur gezongen door Janne.

Verrassend is de Lou Donaldson cover van Whiskey Drinking Woman dat in handen van Harlem Lake een warm deinende shuffle is met in eerste instantie intiem gitaarwerk van Sonny Ray van den Berg, die langzaam naar een bijtende climax toe werkt.

Na het stevig hoekig groovende Deaf & Blind volgt de soulvolle slowblues Guide Me Home waarin voor het eerste de hemelse backing vocals van Ashley de Jong en Megan Zirischitz opvallen naast de vocale hoofdrol van Janne Timmer.

Dan volgen twee broeierig pompende shuffles I Wish I Could Go Running en Please Watch My Bag. De laatste met jazzy gitaarwerk dat ontaardt in een vlammende gitaarsolo. Got To Get Better In A Little While is een cover van het Derek & the Dominos nummer, dat op een krachtig groovende wijze wordt vertolkt.

That’s How Strong My Love is is een cover van de diepe soulklassieker, o.a. bekend van Little Milton. Janne Timmer klinkt hier uitermate breekbaar naast de opnieuw hemelse backingvocals. The Letter kennen we natuurlijk allemaal van Joe Cocker (hoewel het geschreven werd door Alex Chilton van the Box Tops). Hier is de stuwende Cocker uitvoering te horen met krachtige solos van de trombone en scheursax.

In de intieme soulballad I Won’t Complain steelt Janne Timmer de show naast het Allman Brothers-achtige gitaarwerk. De Tower Of Power cover Don’t Change Horses is de eerste toegift op dit album en klinkt zoals het hoort, hoekig en funky groovend met een kolkend eind.

De energieke rockende toegift Jack In The Box sluit het album af.

Met Harlem Lake hebben we weer een vaderlandse bluesband waar we supertrots op mogen en moeten zijn!

Op vrijdagavond 3 maart vindt de album release show plaats in De Gelderlandfabriek in Culemborg. Het concert speelt Harlem Lake met hun XXL band zoals ook te horen op het album en wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Culemborg Blues.
Tickets zijn €15,- en koop je hier. (
https://harlemlake.com/product/230303-ticket-album-release/

Tracks:
01. The River
02. Beware
03. Whiskey Drinking Woman
04. Deaf & Blind
05. Guide Me Home
06. I Wish I Could Go Running
07. Please Watch My Bag
08. Got To Get Better In A Little While
09. That’s How Strong My Love Is
10. The Letter
11. I Won’t Complain
12. Don’t Change Horses
13. Jack In The Box

Website: https://harlemlake.com/