Review: Harbottle & Jonas – Saving The Good Stuff Vol. 1

 

Harbottle & Jonas - Saving The Good Stuff Vol. 1

Harbottle & Jonas – Saving The Good Stuff Vol. 1
Format: CD – Digital / Label: Brook View Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het Britse folkduo David Harbottle en Freya Jonas heeft de Covid lockdown periode op een zeer productieve wijze gebruikt. Vanaf 2019 hadden ze een livestream waarop ze 1 cover per week speelden van door hen bewonderde artiesten. Gedurende de lockdown groeide dit uit tot 2 covers per week.

Van die covers staan er nu 8 op het eerste deel van ‘Saving The Good Stuff’. Een zeer toepasselijke albumtitel aangezien de acht covers allemaal van een indrukwekkende schoonheid zijn.

David en Feya worden bijgestaan door Richard Trethewey (fiddle, zang) Feya’s moeder Jenny op de hobo, Andy Tyner (trompet, flugelhorn) en Claire Sutton (cello).

Van de acht covers zij  er drie traditionals. De eerste is Wild Mountain Thyme in een intieme sprankelende folksetting met kristalheldere zang van Ferya en warme ondersteunende zang van David. Ook Now The Green Blade Riseth is een traditional met een geluid waardoor je terug verlangt naar het geluid van bijvoorbeeld Fairport Convention of Pentangle.

De derde traditional is Mingulay Boat Song met prima indringende samenzang in een nummer dat enigszins klinkt als een mix van Sailing en Will The Circle Be Unbroken. Water werd geschreven door Ben Blake van de Jukebox Gypsys en klinkt zeer stemmig en intiem. Natalie Merchant’s Motherland klinkt uiterst breekbaar en Iris De Ment’s Our Town imponeert door het sprankelende geluid.

De cover van Joy Division’s Love Will Tear Us Apart is het hoogtepunt van dit album. Het origineel bezorgde mij destijds al de nodige kippenvel en het kippenvel gehalte in deze cover is even hoog.

‘Saving The Good Stuff Vol. 1’ houdt de belofte in dat er ook een vervolg zal komen. Gezien het gebodene op dit eerste deel kijk ik daar nu al reikhalzend naar uit.

Tracks:
01. Wild Mountain Thyme
02. Water
03. Now The Green Blade Riseth
04. Mingulay Boat Song
05. Motherland
06. Love Will Tear Us Apart
07. Our Town
08. Cornwall My Home

Website: https://www.harbottleandjonas.com/