Review: Guy Verlinde & The Artisans Of Solace – Live At Minard

 

Guy Verlinde & The Artisans of Solace - Live At Minard

Guy Verlinde & The Artisans Of Solace – Live At Minard
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: R & S Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Guy Verlinde is wereldberoemd bij onze Belgische zuiderburen. Deze zanger-gitarist uit Gent-Aartrijke is inmiddels al 15 albums lang bezig met het vermengen van de blues met roots en Americana muziek.

Bijgestaan door zijn band the Artisans Of Solace gaf hij op 25 september 2021 een concert in de Minardschouwburg in Gent. Een concert dat op dit album is terug te vinden.

Er is hier sprake van een zeer indrukwekkende concertregistratie met een zeer intiem en soms broeierig geluid.

Guy’s band bestaat uit de klassemuzikanten Olivier Vander Bauwede (harmonica, elektrische gitaar, backing vocals), Tom Eylenbosch (piano, banjo), Benoit Maddens (drums, percussie) en Karl Zesel (fretloze bas). Zij zorgen voor een zeer adequate begeleiding in  de veelzijdige nummers van Guy Verlinde.

Na een donker intro begint het concert met Up On The Mountain. Een zacht groovend Americana nummer met prima meerstemmige zang, de zacht tokkelende banjo van Tom Eylenbosch en de kreunende harmonica van Olivier Vander Bauwede. Daarna is All Is Forgiven een zacht slepend, bonkend nummer met broeierig gitaarwerk.

In het lui groovende Karma’s Gonna Kick Your Ass is het funky New Orleans geluid terug te vinden terwijl ook een band als Little Feat van invloed lijkt te zijn geweest. De glansrollen in dit nummer zijn voor de priemende bluesgitaar van Olivier Vander Bauwede en de soepel swingende piano van Tom Eylenbosch.

Er staat ook een aantal zeer intieme ballads op het album zoals Last Goodbye met fraai galmend gitaarwerk, de pastoraal zwevende ballad No More en de romantische ballad In July waarin Olivier Vander Bauwede zich van zijn warme Toots Thielemans kant laat horen.

Blind Willie McTell is een desolate bluesballad met huilend harmonicaspel en Keppe, ‘K Zien Ier Voe Joen een loom huppelend dialect roots nummer.

Het concert wordt afgesloten met een drietal intieme toegiften waarvan I Shall Not Be Moved met zijn prima meerstemmige zang en de broeierige funk van Surrender To The Groove er uit springen.

Guy Verlinde is dus wereldberoemd in zijn eigen land. Met zijn nieuwe livealbum kan het niet anders dan dat ons land nu eindelijk ook eens plat gaat voor deze prima singer-songwriter!

Tracks:
01. Intro
02. Up On The Mountain
03. All Is Forgiven
04. Karma’s Gonna Kick Your Ass
05. Last Goodbye
06. No More
07. Blind Willie McTell
08. Ain’t Nobody Gonna Hold Me Down
09. In July
10. The Unsung
11. Keppe, ‘K Zien Ier Voe Joen
12. Reckonin’ Blues
13. Caroline Brings
14. The Way You Are
15. I Shall Not Be Moved
16. Surrender To The Groove

Website: https://www.guyverlinde.com/