Review: Guns N’ Roses – Use Your Illusion (Super Deluxe)

 

Guns N' Roses - Use Your Illusion (Super Deluxe)

Guns N’ Roses – Use Your Illusion (Super Deluxe)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: UME – Geffen
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Guns N’ F*cking Roses…The Most Dangerous Band In The World

Vaak genoeg komen er pareltjes voorbij waar ik mezelf gelukkig mag prijzen, om er over te mogen schrijven. Wat minder vaak gebeurt is dat het een parel betreft uit mijn eigen jeugdjaren…van een band die door hun muziek verankerd is geraakt in mijn leven.

De ‘Use Your Illusion’ albums golden jarenlang als het laatste werkelijke wapenfeit van Gun N’Roses. Het vertrek van Duff McKagan en Slash in de nasleep van de bijbehorende tour leek de band definitief de nek om gedraaid te hebben. Maar de magie die er ooit was is mooi vastgelegd op de remaster uitgaven waar we in diverse formaten op getrakteerd worden. Het tot op heden beschikbare live materiaal was aan de karige kant te noemen en dus zullen bij de fans de harten massaal sneller zijn gaan kloppen bij de aankondiging van twee hele concerten en een handvol ander live muziek als onderdeel van deze release.

Beide studioplaten klinken fris, geweldig in de mix gezet en eigenlijk hebben ze aan kwaliteit en kracht nog helemaal niets ingeleverd sinds hun eerste release, dat zegt ook genoeg over hoe ver ze toen voor de troepen uit liepen. Coma en Estranged zijn nog steeds een onaantastbare masterclass in het opbouwen van epische nummers.

Het live gedeelte van de set is echter het absolute hoogtepunt, deze opnames dateren uit 1991 en 1992, de “Use Your Illusion World Tour” begon op 20 januari en liep door tot 17 juli 1993 en deed naast Rotterdam ook Nijmegen aan. Ten tijde van de shows in Nijmegen was ik in het bezit van een kaartje en dolblij om de mannen aan het werk te gaan zien. Ware het niet dat mijn ouders vonden dat ik met nog net geen tien jaar wat te jong was voor die poel van verderf die Gun N’Roses toen heette te zijn.

De shows hier zijn die van New York en Las Vegas, beide nog voor de release van de nieuwe albums. De energie spat aan alle kanten door de luidsprekers. Het beginnen aan  Voodoo Child waarop de live gesproken “What We’ve Got Here” intro tot Civil War volgt is heerlijk, zoals alle intermezzo’s dat zijn. Axl Rose weet dat de drumsolo toen ook al een beetje passé was maar net zoals hij toen, geniet ik er in 2022 ook nog steeds van.

De hele optredens door laten de mannen goed merken dat ze weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt want de covers worden met regelmaat van stal gehaald. Soms wordt er ook gewoon hulp ingeschakeld van vrienden zoals Steven Tyler, Joe Perry en Lenny Kravitz. Een stukje muziek wat niet geheel van eigen hand is maar toch nog altijd fantastisch klinkt is het Speak Softly, Love..Theme From The Godfather. Slash was destijds absoluut de Guitar Godfather voor iedere hobby gitarist met ook maar een beetje rock in zijn donder en voor velen is hij dat nog steeds.

Het eerder vermelde Coma is sinds de start van de “Not In This Lifetime Tour” in 2016 een regelmatig hoogtepunt tijdens de optredens. Estranged komt voor op de beide live sets en tijdens de show in Groningen afgelopen zomer nog goed voor knikkende knieën en natte ogen achter de zonnebril bij ondergetekende.

De berichten dat er nou toch echt werk gemaakt gaat worden van een nieuw album met Slash en Duff in de gelederen, komen ook sinds de gedeeltelijke reünie regelmatig boven drijven maar zolang die plaat er niet is kunnen we een mooi tijdje vooruit met al het lekkers wat er op deze uitgaven te vinden is.

Ik heb Guns N’ Roses inmiddels in verschillende samenstellingen live mogen aanschouwen, waarvoor ik bepaalde mensen ook altijd dankbaar zal blijven. Deze bezetting echter, uit de tijd dat ze ook Nijmegen aandeden en ik geen toestemming kreeg  om te gaan ondanks een kaartje, heb ik nooit kunnen zien. Ze zeggen dat als je ouder wordt de dingen beter gaat begrijpen maar die beslissing begrijp ik nog steeds niet, laat staan dat ik het ze vergeven heb.

Tracks:
Vol.1
01. Right Next Door To Hell
02. Dust N’ Bones
03. Live and Let Die
04. Don’t Cry ( Original)
05. Perfect Crime
06. You Ain’t The First
07. Bad Obsession
08. Back off Bitch
09. Double Talkin’ Jive
10. November Rain
11. The Garden
12. Garden of Eden
13. Don’t Damn Me
14. Bad Apples
15. Dead Horses
16. Coma

Vol.2
01. Civil War
02. 14 Years
03. Yesterdays
04. Knockin’ On Heaven’s Door
05. Get In The Ring
06. Shotgun Blues
07. Breakdown
08. Pretty Tied Up ( The Perils Of Rock N’ Roll Decadence)
09. Locomotive ( Complicity)
10. So Fine
11. Estranged
12. You Could Be Mine
13. Don’t Cry ( Alternate Lyrics)
14. My World

Website: https://www.gunsnroses.com/