Review: Grim Ltd – Shakin’ It Up At The Nicoberg

 

Grim Ltd - Shakin’ It Up At The Nicoberg

Grim Ltd – Shakin’ It Up At The Nicoberg
Format: CD – Vinyl LP / Label: Frenzy Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dit album van de Nieuw-Zeelandse band Grim Ltd is het zeer overtuigende bewijs van het feit dat de 60’s British Invasion ook Nieuw-Zeeland had bereikt. Deze band uit Palmerston North was met name beïnvloed door het smerige rhythm & blues geluid van bands als the Pretty Things, the Downliners Sect, the Rolling Stones en the Kinks.

De band bestond ten tijde van de opnames van dit album uit John van der Reyden (drums), Lee Murray Taylor (zang, gitaar), Clive Whelan (gitaar) en Donal McKenzie (bas). In totaal bestond de band slechts 18 maanden. Net voordat labels als HMV en Viking interesse in de band begonnen te tonen gaf de band er de brui aan.

Dit album is het afscheidsconcert van de band uit 1966 en toont aan dat deze band er toch te snel mee gekapt is. We hebben hier namelijk te maken met een prima hechte en wilde band. Dat tonen deze nummers namelijk overduidelijk aan.

Begonnen wordt met een cover van Kokomo Arnold’s Milk Cow Blues in een smerig rockende versie met vurig en ongepolijst gitaarwerk.Ook Titus Turner’s Sticks And Stones ondergaat een wilde Pretty Things-achtige behandeling.

Het is niet zo verwonderlijk dat er ook twee Pretty Things nummers voorbijkomen. Baby Doll in een razend raggende versie en Hey Mama dat vooral wild en woest fuzzend klinkt. True Story drijft wild bonkend op de Diddley beat gevolgd door een wat tamme versie van the Who’s The Kids Are Alright. De andere Who cover Substitute klinkt een stuk energieker.

Chuck Berry’s Talkin’ ‘Bout You klinkt lekker stuwend en hoekig gevolgd door een cover van de Zweedse band the Panthers Don’t You Know Why.

Uiteraard ontbreekt de Them klassieker Gloria niet op dit album en bewijst de cover van Smokey Robinson’s I’ll Be Doggone dat Grim Ltd. ook in staat was om zowel sprankelend als smerig te klinken.

Ik ben zeer blij verrast door dit livealbum van Grim Ltd Een ware parel uit de (garage) rock historie!

Tracks:
01. Milk Cow Blues
02. Sticks And Stones
03. Baby Doll
04. Hey Mama
05. True Story
06. The Kids Are Alright
07. Talkin;’ ‘Bout You
08. Don’t You Know Why
09. My Babe
10. Substitute
11. I’ll Go Crazy
12. Little Boy Sad
13. Gloria
14. I’ll Be Doggone

Website: https://grimltd.bandcamp.com/album/shakin-it-up-at-the-nicoberg