Review: Grey DeLisle – Driftless Girl

 

Grey DeLisle – Driftless Girl

Grey DeLisle – Driftless Girl
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Hummin’ Bird Records
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter Grey DeLisle, geboortenaam Erin Grey Van Oosbree, is geboren op 24 augustus 1973 in Fort Ord, Californië. Haar moeder was zangeres en haar vader, een vrachtwagenchauffeur, hield van countrymuziek en dat zou later de basis blijken voor de zangcarrière van Grey. Na de scheiding van haar ouders gaat Grey bij haar grootmoeder in San Diego wonen, een zangeres die nog met Tito Puente heeft samengewerkt. Behalve zangeres is DeLisle ook stemactrice en comédienne. Eind jaren ’90 zingt DeLisle in de vrouwenpunkband Side Saddle. Haar solodebuut ‘The Small Town’ komt in 2000 uit.

Vorige maand verscheen haar nieuwe album ‘Driftless Girl’. Het album is geproduceerd door Jolie Holland (bekend van o.a. de Canadese folkgroep The Be Good Tanyas).

Jolie Holland en Buck Meek (gitarist van de indie folkband Big Thief uit Brooklyn) schreven het openingsnummer Where You’re Coming From, een prachtige ingetogen gezongen en fraai gemusiceerde countryballad. Murry Hammond, bassist van de altcountryband Old ‘97’s uit Dallas, Texas, schreef het uptempo My Two Feet. De backing vocals zijn van Buck Meek.

Driftless Girl is het rustig gezongen titelnummer met viola en piano en backing vocals van Nikki Grossman. Na het bluegrassachtige Little Ol’ While is de folksong The Ballad Of Ella Mae een van de hoogtepunten van het album. Schitterende duozang met Jolie Holland en mooi mandolinespel van Keith Cary.

De countrytearjerker Don’t Wanna Want You, met pedal steel en viola, roept herinneringen op aan Dolly Parton. De heldere zang van DeLisle is te horen in Pretty Jolie en Quick Draw. In The Living Room is een ingetogen traditionele countryballad. Heel mooi is de duozang met Jolie Holland weer in het met viola, pedal steel en banjo versierde uptempo Mama’s Little Rose.

Het absolute prijsnummer is het slotnummer, het door Dolly Parton in 1970 geschreven Down From Dover, het emotioneel gezongen droevige verhaal over een zwangere tiener die, nadat haar zwangerschap bekend is geworden, door haar familie wordt afgewezen.

Conclusie:
Met ‘Driftless Girl’ heeft Grey DeLisle ons weer verblijd met een prachtig album.

Tracks:
01. Where You’re Coming From
02. My Two Feet
03. Driftless Girl (met Nikki Grossman)
04. Little Ol While
05. The Ballad Of Ella Mae
06. I Don’t Wanna Want You
07. Pretty Jolie
08. Quick Draw
09. In The Living Room
10. Mama’s Little Rose
11. Down From Dover

Line-up:
Grey DeLisle – zang
Andrew Maguire – drums
Ben Boye – piano, keys
Adam Brisbin – bas, gitaar, pedal steel
Buck Meek – gitaar, zang
Keith Cary – mandoline (track 5)
Jolie Holland – duetzang (track 5,10), gitaar, viola
Nikki Grossman – backing vocals (track 3)
Gil Landry – banjo (track 10)

Website: https://www.greydelislegriffin.com/