Review: Grey DeLisle – Borrowed

 

Grey DeLisle - Borrowed

Grey DeLisle – Borrowed
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Reginal Records – Hummin’ Bird Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter-autoharpspeler Grey DeLisle is geboren op 24 augustus 1973 in Fort Ord, Californië  Haar moeder was zangeres en haar vader, een vrachtwagenchauffeur, hield van countrymuziek en dat zou later de basis blijken voor de zangcarrière van Grey. Na de scheiding van haar ouders gaat Grey bij haar grootmoeder in San Diego wonen, een zangeres die nog met Tito Puente heeft samengewerkt. Behalve zangeres is DeLisle ook stemactrice en comédienne. Eind jaren ’90 zingt DeLisle in de vrouwenpunkband Side Saddle. Haar solodebuut ‘The Small Town’ komt in 2000 uit.

Begin januari 2023 verschijnt er na ruim 15 jaar weer een nieuw album van Grey DeLisle. Dit nieuwe album ‘Borrowed’, met bijna allemaal covers, is geproduceerd door Marvin Etzioni.

Het album opent mysterieus met het door strijkers gedragen Another Brick In The Wall, de bekende Pink Floyd song. Het door Billy Rose & Lee David geschreven Tonight You Belong To Me is een heel kort teder gezongen liedje met een mooie bijdrage van Monique Mizrahi op charango.

Fraai zijn de strijkersarrangementen in de Hoagy Carmichael klassieker Georgia On My Mind. DeLisle zingt soms fluisterend al tokkelend op de autoharp naast de mondharmonica van Mickey Raphael en de cello van Giovanna Clayton. Borrowed And Blue is geschreven door DeLisle en Marvin Etzioni. De zang in deze gevoelige countryballad doet me denken aan Dolly Parton. De ‘slepende’ pedal steel van Greg Leisz is ook niet te versmaden.

De ingetogen zang van DeLisle doet me in het heel korte door Marc Bolan van T-Rex geschreven en met strijkers overgoten Girl ook weer denken aan Dolly Parton. Etzioni schreef You Are The Light, een mooi liedje met mandoline en fiddle. De soulband The Satellites Four zijn ingehuurd voor You Only Live Twice, het door John Barry geschreven thema van de gelijknamige James Bond film uit 1967. Een lekkere zwoele en twangy versie met strijkers.

Het door gospelzangeres Mary Knight geschreven Calvary krijgt hier met trompet, trombone, saxofoon en charango een swingende uitvoering die je in de sferen van New Orleans brengt. Gevoelig is weer de zang in het met strijkers versierde door gitarist Murry Hammond geschreven Valentine.

All My Tears van Julie Miller is prachtige countryfolk met fiddle en mandoline. Het album sluit af met een verstilde versie van de traditional Willie We Have Missed You, een bonustrack met zeer spaarzame begeleiding en met bijna fluisterende zang. Dit nummer verscheen eerder in 2004 op het tributealbum ‘Beautiful Dreamer (The Songs of Stephen Foster).    

Conclusie:
‘Borrowed’ is een zeer fraaie luisterplaat.

Tracks:
01. Another Brick in the Wall
02. Tonight You Belong to Me
03. Georgia on My Mind
04. Borrowed and Blue
05. Girl
06. You Are the Light
70. You Only Live Twice feat. The Satellites Four
08. Calvary
09. Valentine
10. All My Tears
Bonus Track
11. Willie We Have Missed You

Line-up:
Grey DeLisle – zang (all tracks), autoharp (track 1,3,11)
Murry Hammond – (akoestische) gitaar (track 1,2,3,4,5,8,9,10), akoestische bas (track 2),
Marvin Etzioni – drums, mandocello (track 1), mandoline (track 6), drums (track 8), gitaar (track 11)
Jonah Tolchin – elektrische gitaar (track 1,8)
Monique Mizrahi – charango (track 2,8)
Giovanna Clayton – cello (track 3)
Micky Raphael – mondharmonica (track 3)
Phil Jones – drums (track 3,5)
Greg Leisz – pedal steel (track 4,9,11), mandoline (track 10)
Tammy Rogers – fiddle (track 6,10)
The Satelittes Four (track 7)
Casey Dolan – elektrische gitaar
Doug Wieselman – rhythm gitaar
Marvin Etzioni – bas
Danny Frankel – drums
Dave Raven – percussie (track 11)

Website: https://www.greydelislegriffin.com/