Review: Graveyard – 6

 

Graveyard - 6

Graveyard – 6
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Nuclear Blast Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

We hebben er vijf jaar op moeten wachten maar eindelijk is hier dan de opvolger van het ‘Peace’ album uit 2018. Een album van de Zweedse band Graveyard, die bestaat uit Joakim Nilsson (zang, gitaar), Jonatan Ramm (gitaar), Truls Märck (bas) en Oskar Bergenheim (drums).

Deze band staat te boek als hardrock band maar met die beschrijving doe je de band schromelijk tekort. Natuurlijk, er wordt wel stevig gerockt op dit nieuwe album maar de eind 60’s/begin 70’s psychedelische invloeden spelen een net zo grote rol.

Het album opent met Godnatt, met een intro met galmend Fleetwood Mac (Peter Green) gitaarwerk om vervolgens als zacht deinend intiem, psychedelisch, nummer verder te gaan.

Dan is het tijd voor de eerste rocker van het album, Twice. Een rauwe rocker waarin je zowel psychedelische garagerock invloeden als 70’s Stones invloeden tegenkomt. Ook het geluid van the Cult is hoorbaar .

I Follow You opent donker dreigend, met Black Sabbath invloeden, maar gaat al snel grimmig rockend verder met vlammende Stooges gitaarriffs en tbe Doors trekjes. De zang van Joakim Nilsson veroorzaakt in Breathe In Breathe Out overduidelijke Doors invloeden. De gitaar van Jonatan Ramm heeft een Robbie Krieger/Carlos Santana-achtig priemend geluid.

Na het intiem, psychedelisch deinende Sad Song dient de volgende grimmige rocker zich alweer aan, Just A Drop. Een nummer dat klinkt als the Cult op de heftige fuzz toer. Na een galmend intro opent het dromerige Bright Lights waarin je voorzichtige Pink Floyd invloeden tegenkomt.

Het geluid van the Pretty Things in hun psychedelische SF Sorrow periode is aanwezig in het licht bluesy No Way Out. Het intro van Rampant Fields is overduidelijk gebaseerd op Fleet wood Mac’s Albatross.

Het zesde album van Graveyard is het lange wachten dubbel en dwars waard geweest! Een prima combi van stevige rock en psychedelische rock!

Tracks:
01. Godnatt
02. Twice
03. I Follow You
04. Breathe In Breathe Out
05. Sad Song
06. Just A Drop
07. Bright Lights
08. No Way Out
09. Rampant Fields

Website: https://www.facebook.com/graveyardofficial/