Review: Grant Geissman – Blooz

 

Grant Geissman - Blooz

Grant Geissman – Blooz
Format: CD – Digital / Label: Mesa – Blue Moon Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik nog nooit van gitarist Grant Geissman had gehoord. En dat terwijl deze muzikant op menig album te horen is. Albums van o.a. Chuck Mangione, Quincy Jones, Burt Bacharach & Elvis Costello en Van Dyke Parks & Carl Wilson.

Ook componeerde hij de muziek voor de serie “Two And A Half Men” wat hem een Emmy nominatie opleverde.

Op zijn alweer zevende album treedt een aantal bekende muzikanten aan zoals Joe Bonamassa, Robben Ford, Tom Scott en Randy Brecker.

Het album is geheel instrumentaal en de sfeer van dit album is warm en intiem, verdeeld over nummers die de ene keer de jazz (dance) opgaat en de andere keer de meer bluesy kant.

Geopend wordt met de ontspannen jazzdance van Preach waarin de soepel solerende trompet van Randy Brecker te horen is naast de warme bluesy jazzgitaar van Grant Geissman en de soulvolle Hammond van Jim Cox. De sfeer blijft warm in de bluesy shuffle Side Hustle met de heerlijk warme gitaarklanken van Grant en een sprankelende piano.

Carlos En Siete gaat meer de latinrock en jazz-rock kant van Santana op. Mede door de bijtende gitaar van Grant en de swingende piano van David Garfield.

Na de intiem deinende jazz van Time Enough To Roll treedt Tom Scott aan om zijn saxofoon lekker soulvol te laten swingen in Fat Back.

Rage Cage is een stuwend jazzdance nummer met een belangrijke rol voor de uitbundig swingende Hammond van Jim Cox en de felle bijtende gitaar van Grant. In het lui groovende Robben’s Hood laat Robben Ford zijn gitaar fel bluesy bijten.

One G And Two J’s steunt op een bonkende Bo Diddley beat en in dit nummer wordt menig gitaarduel uitgevochten tussen Grant, Joe Bonamassa en Josh Smith.

Stranger Danger is een pittige rocker met de nodige rockabilly invloeden, dus met fel bijtend en twangend gitaarwerk met gastgitarist John Jorgenson.

Tom Scott treedt wederom aan in de zacht pompende jazzdance van This And That waarna Grant het album op een John Abercrombie-achtige warme wijze afsluit met Sorry Not Sorry.

Dit album van Grant Geissman is een absolute must voor elke gitaarliefhebber!

Tracks:
01. Preach
02. Side Hustle
03. Carlos En Siete
04. Time Enough To Last
05. Fat Back
06. Rage Cage
07. Robben’s Hood
08. One G And Two J’s
09. Stranger Danger
10. Whitewalls And Big Fins
11. This And That
12. Sorry Not Sorry

Website: https://www.grantgeissman.com/