Review: Gráinne Duffy – Dirt Woman Blues

 

Gráinne Duffy - Dirt Woman Blues

Gráinne Duffy – Dirt Woman Blues
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gráinne Duffy is een zangeres-gitarist met Ierse roots, die momenteel in Zuid-Californië te vinden is. Het feit , dat zij al driemaal de Blues Matters Writer’s Poll won plus the Best Modern Roots Artist bij de Independent Blues Awards bewijst al dat we hier met een getalenteerde dame te maken hebben.

Dat bewijst zij ook met haar nieuwste, vijfde, album ‘Dirt Woman Blues’. Een album waarop ze wordt bijgestaan door Marc Ford (gitaar, ex-Black Crowes), diens zoon Elijah Ford (bas, piano, Moog), echtgenoot Paul Sherry (gitaar) en J.J. Johnson (drums, percussie). Elijah Ford en J.J. Johnson zijn bekend als ritmesectie van Gary Clark Jr.’s band.

Alle nummers op dit album werden door Gráinne en Paul Sherry geschreven en het album werd geproduceerd door Marc Ford en Chris Goldsmith.

De nummers op dit album hebben een bluesy basis. Zo zit het broeierig groovende Well Well Well in de Black Crowes hoek waarin de emotionele en krachtige zang van Gráinne prima tot zijn recht  komt. Het loom deinende Dirt Woman Blues gaat daarna meer richting Sheryl Crow met snerpend en schurend gitaarwerk.

Vervolgens is What’s It Going To Be?  Een intiem stuwend nummer gevolgd door de prachtige intieme soulballad Running Back To You. De Ierse roots van Gráinne komen aan de oppervlakte in het bedwelmend stuwende Rise Above en aan haar Ierse thuisbasis County Monaghan opgedragen Killycrum.

Stevig gerockt wordt er in het woest stomende Yes I Am, dat wild en ranzig klinkt en in Sweet Liberation. Het lekkerste nummer van het album Hold On To You lijkt het geluid van the Beatles (Don’t Let Me Down) te vermengen met Bonnie Raitt/Sheryl Crow.

Gráinne Duffy bewijst met haar nieuwe album (nogmaals), dat zij een aanwinst is in het alsmaar groeiende vrouwelijke blues(rock) kamp.

Tracks:
01. Well Well Well
02. Dirt Woman Blues
03. What’s It Going To Be ?
04. Running Back To You
05. Rise Above
06. Sweet Liberation
07. Hold On To You
08. Yes I Am
09. Killycrum

Website: https://www.grainneduffy.com/