Review: Graham Parker – The Middlesex Demos 1973-1975

 

Graham Parker - The Middlesex Demos 1973-1975

Graham Parker – The Middlesex Demos 1973-1975
Format: CD – Digital / Label: Up Yours Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Graham Parker zal bij de meeste onder ons bekend zijn als de boze, snerende zanger van de band Graham Parker & the Rumour. Een band, die in de new wave jaren van het einde van de 70’s behoorlijk populair was door hun mix van rock en soul.

Graham Parker werd geboren in Hackney, East London en was in het begin van de 70’s lid van de psychedelische band Pegasus. In 1975 begon hij zijn samenwerking met the Rumour en hun debuutalbum ‘Howlin’ Wind’ werd geproduceerd door Nick Lowe. Na vele succesvolle jaren viel de band in 1980 uiteen en ging Graham solo verder.

In de periode 1973-1975 nam Graham een aantal demo’s op in Stuart Johnson’s homestudio in Middlesex.

Deze demos zijn te horen op ‘The Middlesex Demos’ waarop Graham meestal solo te horen is, af en toe bijgestaan door gitarist Noel Brown en onbekend gebleven muzikanten.

Het is goed te horen dat Graham destijds flink beïnvloed was door singer-songwriters als James Taylor en Jackson Browne. Het merendeel van de nummers op dit album klinkt dan ook intiem en akoestisch. Zoals Stay Here Loving You, I’m Going Down met Graham op de schroeiende harmonica en Let It Rain (waarin ook David McWilliams invloeden zitten).

Graham’s snerende zang is voor het eerst te horen in Sunny Side Down. Een nummer waarin de slidegitaar van Noel Brown opvalt. In dit nummer kan je je heel goed voorstellen hoe dit nummer samen met the Rumour geklonken zou hebben. Graham’s voorliefde voor soulmuziek komt aan bod in het soulvol deinende I Need You. In A Friend Of Mine en het sprankelende Watching All The Rainbows is een intiem popgeluid te horen.

In de laatste twee nummers van het album I’ve Got My Soul en Time Bomb Blues hoor je goed welke kant Graham later met the Rumour op zou gaan. Fel, rockend en snerend.

Door de prima geluidskwaliteit is dit album zeker aan te raden aan de die-hard fans van Graham Parker, die hun collectie compleet willen hebben. Ook de liefhebbers van het 70’s singer-songwriters werk zullen dit album zeker kunnen waarderen.

Tracks:
01. Sunny Side Down
02. Stay Here Loving You
03. I’m Going Down
04. I Need You
05. A Friend Of Mine
06. Watching All The Rainbows
07. Hey There Believer
08. Let It Rain
09. Essouaria
10. You Are The Sun
11. Dance In Your Head
12. Stay Around
13. Down By The Shore
14. Easily Seen
15. Edge Of A Broken Dream
16. For The Future
17. I’ve Got My Soul
18. Time Bomb Blues

Website: http://grahamparker.net/Home.html