Review: Graham Parker & The Goldtops – Last Chance To Learn The Twist

 

Graham Parker & The Goldtops - Last Chance To Learn The Twist

Graham Parker & The Goldtops – Last Chance To Learn The Twist
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Big Stir Records
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Vooral zijn albums uit de jaren zeventig, zoals ‘Howlin’ Wind’ (1976), ‘Heat Treatment’ (1976), ‘Stick To Me’ (1977) en ‘Squeezing Out Sparks’ (1979) zorgden voor een enorme bekendheid voor Graham Parker en zijn begeleidingsband The Rumour.

Na die succestijd ging hij door het leven als een singer-songwriter met fijne rootsrock. Toch was er ook nog een kort samenwerkingsverband met zijn ouwe maten van The Rumour die twee sterke albums opleverde in 2012 en 2015.

Met deze nieuwe langspeler offreert de rocklegende voor het eerst sinds 2018 weer vers materiaal middels een dertiental eigen composities. Net als op zijn voorganger Cloud Symbols werkt hij samen met The Goldtops waarin zich zijn voormalig Rumour-kameraad Martin Belmont ophoudt en de van Nick Low bekende toetsenist Geraint Watkins.

Daarnaast zijn het Easy Access Orchestra, een trio blazers, en The Lady Bugs, het duo Marietta Smith en Paige Stubley, voor de achtergrondvocalen, te horen.

De voormalig “Angry Young Man” bewijst dat hij het componeren niet is verleerd via soulpareltjes als Grand Scheme Of Things en Sun Valley, het licht jazzy It Mattered To Me, het aan Van Morrison herinnerende Wicked Wit, het met een Rolling Stones-intro en muzikaal decor opgetuigde Last Track Of Time en het fraaie folky Last Stretch Of The Road; met Them Bugs begeeft Parker zich zelfs in reggaeland.

Fijne aanvulling op een toch al imposant oeuvre !

Tracks:
01. The Music Of The Devil
02. Grand Scheme Of Things
03. Sun Valley
04. It Mattered To Me
05. Wicked Wit
06. Pablo’s Hippies
07. Cannabis
08. Shorthand
09. We Did Nothing
10. Lost Track Of Time
11. Last Stretch Of The Road
12. Them Bugs
13. Since You Left Me Baby

Website: https://www.grahamparker.net/Home.html