Review: Gov’t Mule Mule – Stoned Side Of The Mule Vol. 1&2

 

Gov't Mule - Stoned Side Of The Mule Vol. 1&2

Gov’t Mule – Stoned Side Of The Mule Vol. 1&2
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group – Provogue
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Op 31 oktober 2009 vierde Gov’t Mule in het Tower Theatre in Upper Darby, Pennsylvania een Halloween-party door een avondje Rolling Stones-songs te spelen. De opnamen van het concert verschenen pas in 2015 op vinyl in een limited edition ter gelegenheid van de Mule’s 20-jarige bestaan. Nu verschijnt de re-release van het live-album, zowel digitaal, op vinyl en als cd.

En dat is meer dan de moeite waard, want de ‘Stoned Side Of The Mule’ is veel meer dan een verzameling Stones-covers. Gov’t Mule (Warren Haynes, vocals & gitaar, Jorgen Carlsson, bass, Danny Louis, keyboards en Matt Abts, drums) is voor de gelegenheid uitgebreid met saxofonist Steve Elson en gitarist/vocalist Jackie Greene, die later nog zou opduiken als lid van de Black Crowes. En de zes heren maken zich de Stones-songs geheel eigen.

Het album opent met een echte cover van Under My Thumb, dat niet meer dan een opwarmertje blijkt. Want daarna gaat het concert echt los met het relatief onbekende Monkey Man, dat een geweldig rockende typische Gov’t Mule-uitvoering krijgt. Een uitvoering die beter klinkt dan de Stones het ooit gespeeld hebben.

De band dendert dan in hoog tempo door met Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker) en Paint It Black met geweldig drumwerk van Matt Abts. Daarna waagt de band zich aan het zoete Angie dat door de vocalen van Haynes net dat scherpe randje krijgt dat die song nodig heeft.

Daarna volgt het slepende Ventilator Blues, dat mede door de saxsolo van Elson en de slide guitar van Haynes, vuiger klinkt dan de Stones ooit geklonken hebben. Volgt een keiharde, punky versie van Shattered, dat klinkt als The Sex Pistols play The Rolling Stones.

Fraai is ook het veel gecoverde Wild Horses door de mooie vocalen van Haynes en Greene, waarna het meteen weer knalharde rock wordt in Bitch met vocals van Greene, de rauwe sax van Elson en Carlsson’s loeiende baswerk. Daarna ‘ontaardt’ Slave in een typische Gov’t Mule-jam, waarin alle registers worden opengetrokken.

Verrassend is daarna Warren Haynes solo in Play With Fire en eindigt het album het als een naar The Black Crowes klinkende jam van Can’t You Hear Me Knocking en de typische uitsmijter Brown Sugar.

De ‘Stoned Side Of The Mule Vol. 1&2’ is een geweldig live-album van Gov’t Mule, dat aantoont hoe goed die band ook toen al, in 2009, was.

Tracks:
01. Under My Thumb
02. Monkey Man
03. Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker)
04. Paint It Black
05. Angie
06. Ventilator Blues
07. Shattered
08. Wild Horses
09. Bitch
10. Slave
11. Play With Fire
12. Can’t You Hear Me Knocking
13. Brown Sugar

Website: http://mule.net/