Review: Gordon Lightfoot – 1962…Also Featuring The Two Tones

 

Gordon Lightfoot - 1962...Also Featuring The Two Tones

Gordon Lightfoot – 1962…Also Featuring The Two Tones
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Canadese singer-songwriter Gordon Lightfoot brak door in de 60’s en is bekend door zijn grootste hit If You Could Read My Mind. Voordat hij doorbrak had hij al een flinke carrière achter de rug.

En daar is Gordon bepaald niet trots op. Hij verafschuwt de nummers uit die periode. Hij ging zelfs zo ver om zoveel mogelijk oude opnames op te kopen en te vernietigen…En uitgerekend dat materiaal is nu terug te vinden op deze verzamelaar op het Jasmine label.

Nummers uit het begin van de 60’s waarin Gordon duidelijk nog aan het zoeken was naar een eigen geluid.

Zo is hij als countryzanger te horen met nummers als (Remember Me) I’m The One, It’s Too Late, He Wins en Adios, Adios (I’ll Meet You In Michoacan). Nummers waarin de warme stem van Gordon prima op zijn plek was. Ook ging Gordon op het gecultiveerde pop-rock & roll pad met nummers als het zacht boppende Daisy-Doo en Day Before Yesterday. Soms klonken de vroege Lightfoot nummers behoorlijk gesuikerd zoals de zoete pop in Is My Baby Blue Tonight.

Waren die nummers nu allemaal zo slecht zoals Gordon Lightfoot zelf vindt? Nee, want Negotiations is bijvoorbeeld een luchtig soulvol boppend nummer en This Is My Song komt voorzichtig in de buurt van Gordon’s latere werk.

Ongeveer de helft van het album wordt gevuld met nummers van het folkduo the Two Tones. Een duo dat Gordon vormde met Terry Whelan. Van hen is een groot aantal live nummers te horen waarop het duo soms als the Everly Brothers klinkt, soms als Simon & Garfunkel maar meestal als vroege 60’s folkformaties als the Mitchell Trio. Onschuldige nummers met overigens prima zang.

Zo slecht als Gordon Lightfoot het zelf beweert is dit album niet. Dit is gewoon een aangename, en voor sommigen, welkome aanvulling op de verzameling Gordon Lightfoot albums. Voer voor de completisten dus!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Gordon Lightfoot - 1962...Also Featuring The Two Tones - back