Review: Gloria Lynne – Meet Gloria Lynne – Warm & Sensuous

 

Gloria Lynne - Meet Gloria Lynne – Warm & Sensuous

Gloria Lynne – Meet Gloria Lynne – Warm & Sensuous
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse zangeres Gloria Lynne is vooral bekend in de jazzwereld. Toch zouden de blues en rhythm & bluesliefhebbers ook eens naar haar moeten luisteren want Gloria beschikte over een zeer krachtig bluesy stemgeluid.

Op dit album staat een overzicht van al haar Amerikaanse singles voor het Everest label in de periode van 1959 tot en met 1972 aangevuld met een Britse EP.

Gloria werd als Gloria Wilson geboren in Harlem, New York, en startte haar zangcarrière op 15-jarige leeftijd in een gospelkoor. Al snel werd zij ontdekt en ontwikkelde zij zich tot een jazzy zangeres. Ze won de Amateur Night Contest in het befaamde Apollo Theatre en was te zien in de TV show van Harry Belafonte, The Harry Belafonte Spectacular.

Het eerste gedeelte van dit album richt zich op de jazzy kant van Gloria met hier en daar wat bluesinvloeden. Zo is Stormy Monday Blues een krachtige luie blues met een uitbundig gierend orgel van Wild Bill Davis en de heerlijke warme zang van Gloria.

All Day Long schuifelt intiem bluesy voort met een warme saxofoon en de zwoele stem van Gloria. Het stuwend pompend orgel van Wild Bill Davis speelt een belangrijke rol in het luchtig swingende June Night en Perdido is een uitbundig swingend orgeljazz nummer.

In het tweede gedeelte van het album wordt het geluid van Gloria verpakt in overdadige gepolijste orkestraties. Zoals in de fimische ballad Be My Love, dat door de zeer soulvolle zang van Gloria gered wordt. Happiness Is Just A Thing Called Joe is een jazzy ballad waarin de orkestraties gelukkig niet te gepolijst zijn.

The Jazz In You is een broeierig schuifelend en soulvol nummer en He Needs Me gaat meer de intieme jazz kant op. This Little Boy Mine toont aan dat ook Gloria besmet raakte door de twistrage en in You Don’t Have To Be A Tower Of Strength gaat Gloria aan de rhythm & blues in een stijl die richting Ben E. King/The Impressions gaat.

Het album wordt afgesloten met een live uitvoering van de indringende bluesy shuffle It Just Happened To Me.

Dit album bewijst dat Gloria Lynne een zeer krachtige zangeres was die het beste thuis was in de meer jazzy en bluesy nummers. En die staan er gelukkig in ruime mate op dit lekkere overzichtsalbum.

Website: https://jasmine-records.co.uk/en/

Gloria Lynne - Meet Gloria Lynne – Warm & Sensuous - back