Review: Glen Matlock – Consequences Coming

 

Glen Matlock - Consequences Coming

Glen Matlock – Consequences Coming
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Cooking Vinyl – V2 Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De naam van Glen Matlock zal voor altijd verbonden blijven aan the Sex Pistols. Hij was namelijk de bassist in hun begin periode voordat hij vervangen werdd door de roemruchte Sid Vicious.

Na the Sex Pistols heeft Glen niet bepaald stil gezeten. Zo was hij lid van ondermeer the Rich Kids, Bette Bright & the Iluminations, Blondie en Ian Hunter’s Dirty Laundry en bracht hij een aantal soloalbums uit.

‘Consequences Coming’ is zijn derde soloalbum waarop hij wordt bijgestaan door o.a. Earl Slick (gitaar), Norman Watt-Roy (bas) en Clem Burke (drums).

Het gebodene op zijn nieuwe album deed mij vooral terugdenken aan de glorieperiode van het Stiff label. De nummers op dit album doen meerdere malen denken aan het geluid van bijv oorbeeld Mickey Jupp, Nick Lowe, Wreckless Eric maar ook Chris Spedding in zijn new wave periode.

Zoals de opener van het album, de felle rocker Head On A Stick. Opgezweept door de stuwende drums van Blondie drummer Clem Burke en met de lijzige doorleefde zang van Glen. Conequences Coming zou zo in de Stiff catalogus passen. Een lekker in het gehoor liggende onstuimige rocker.

Het hoekige Magic Carpet Ride (GEEN Steppenwolf cover!) heeft een behoorlijk hoog T.Rex gehalte. Earl Slick eist de hoofdrol op in het lome en soepel groovende Speaking In Tongues. Glen laat al rockend zijn muzikale “blah blah” op ons los. Na het venijnige Shine Off Your Shoes, met wederom Earl Slick in topvorm, volgt het ingetogen en sprankelende Constant Graving.

Op een tweetal nummers gaat Glen de popkant op. Zoals in Face In A Crowd, dat wat Graham Parker trekjes vertoont en het duidelijk door Donna van 10CC geïnspireerde Tried To Tell You.

Het zijn de rockers die de overhand hebben op dit album. Het hoekig rockende Can’t Be Myself With You, met een punky energie, en het krachtig pompende This Empty Heart zijn hier de beste voorbeelden van.

Glen Matlock bewijst met dit album dat hij nog steeds alive & well is en in staat is om prima albums, zoals deze, af te leveren.

Tracks:
01. Head On A Stick
02. Consequences Coming
03. Magic Carpet Ride
04. Speaking In Tongues
05. Shine Off Your Shoes
06. Constant Craving
07. Step In The Right Direction
08. Something ‘Bout The Weekend
09. This Empty Heart
10. Face In A Crowd
11. Tried To Tell You
12. Can’t Be Myself With You
13. This Ship

Website: http://glenmatlock.co.uk/