Review: Gjenferd – Gjenferd

 

Gjenferd - Gjenferd

Gjenferd – Gjenferd
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label Apollon Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De liefde voor 60’s en 70’s Classic Rock, progrock en symfonische rock spat van het debuutalbum van de Noorse band Gjenferd af. Deze band uit Bergen bestaat uit Vegard Bachmann Strand (gitaar, zang), Jakob Særvoll (keyboards, zang), Samuel Robson Gardner (bas) en Sivert Kleiven Larsen (drums), allemaal ex-leden van bands als Kryptograf, Edvard Borneo en Metusalem.

Het openingsnummer van het album, High Octane, geeft meteen al een goed beeld van het geluid van deze band. Een felle hoekige rocker met stevig breaks waarin zowel invloeden als Cheap Trick, Grand Funk Railoraod als Deep Purple/Uriah Heep, door het orgel van Jakob Særvoll, voorbij komen.

Daarna is Starless een grommend, traag voortpompend nummer met zwevende psychedelische zang, logge riffs, bluesy gitaarwerk en brullend orgelspel. Vervolgens begint Burning Soil als een symfonische rockballad om al snel over te gaan in een Uriah Heep-achtig pompende Classic Rocker. De symfonische rock is flink aanwezig in het loom pompende Beneath The Wave met ruimte voor rockinvloeden van bijvoorbeeld Golden Earring.

Restless Nights heeft door de bas van Samuel Robson Gardner een hoog Pink Floyd gehalte maar ook met de nodige zwevende spacerock. Die spacerock is ook aanwezig in het zacht groovende All That Remains Is Haze. De zeer overtuigende afsluiter van een al even overtuigend Retro Rock album!

Tracks:
01. High Octane
02. Starless
03. Burning Soil
04. Beneath The Wave
05. Restless Nights
06. All That Remain Is Haze

Website: https://www.apollonrecords.no/