Review: Giulia Millanta – Woman On The Moon

 

Giulia Millanta - Woman on the Moon

Giulia Millanta – Woman On The Moon
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ugly Cat Music Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Giulia Millanta is een singer-songwriter van Italiaanse afkomst (Florence), die al jaren in Austin, Texas, woont.

Zij werkte onder andere samen met artiesten als Charlie Sexton, Marc Ribot en Hunt Sales en heeft haar nieuwe, achtste, soloalbum uitgebracht. Een album waarop zij samenwerkt met multi-instrumentalist en producer Gabriel Rhodes (gitaar, bas, piano, “weird sounds”, o.a. Emmylou Harris en Willie Nelson), John Chipman (drums, percussie) en Rick Richards (drums).

Volgens de informatie van haar album gebruikte Giulia vreemde “instrumenten” als een natte handdoek tegen een wasbak, poppen beentjes tegen een houten doos en het geluid van haar naakte dijen… Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze “instrumenten” tijdens het beluisteren van haar album niet terug hoorde.

Een album, dat trouwens vol staat met heerlijke intieme nummers waarin de heldere stem van Giulia prima uitkomt en waarin Gabriel Rhodes een zeer sfeervol geluid heeft neergelegd via zijn galmende en broeierige gitaar.

De intieme ballad Mad Man On The Moon opent het album. Een nummer met een breekbare warmte met passend sfeervol sprankelend pianospel. De zacht twangende gitaar van Gabriel Rhodes zorgt voor een broeierig geluid in het lui deinende Run Away.

The World Is In Your Heart staat in twee uitvoeringen op dit album. De eerste is een zeer intieme dromerige versie en de tweede versie heeft een broeierig lui rockend geluid met snijdend gitaarwerk.

Het zacht deinende You Don’t Wanna Know vertoont overeenkomsten met het gypsy-soul geluid van de Belgische formatie Vaya Con Dios. Een mix van Franse chanson met jazz. Ook The Guest klinkt jazzy op een intiem deinende wijze waarin het geluid van Leonard Cohen zeer aanwezig is. Vola Via is een Italiaanstalig nummer met een smachtend geluid, gevolgd door de zeer intieme ballad The Distance In Between.

Giulia sluit haar album af op een zeer breekbare en intieme wijze met de cover van het Eliza Gilkyson nummer The Way That You Are.

Als je van zeer intiem singer-songwriter materiaal houdt, mag je dit album van Giulia Millanta absoluut niet laten lopen!

Tracks:
01. Mad Man on the Moon
02. Run Away
03. The Ghost of Yourself
04. The World is in Your Heart (dreamy)
05. Looking for Bliss
06. You Don’t Wanna Know
07. The Guest
08. Go South
09. Vola Via
10. The Distance in Between
11. The World is in Your Heart
12. The Way that You Are

Website: https://www.giuliamillanta.com/