Review: Giulia Millanta – Only Luna Knows

 

Giulia Millanta - Only Luna Knows

Giulia Millanta – Only Luna Knows
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ugly Cat Music
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

Singer-songwriter-gitariste Giulia Millanta is geboren in Florence, Italië. Van haar vader leert ze op haar 8e de eerste gitaarakkoorden. Giulia heeft altijd de neiging gehad om te reizen en de wereld te verkennen. Ze verhuist naar de bergen in Toscane en werkt daar als reisgids en paardentrainster. In 2005 en 2006 woont ze in Barcelona en speelt met straatmuzikanten. Als ze eind twintig is begint ze op te treden in bars en clubs en haar eigen liedjes te schrijven.

In 2008 verschijnt haar debuutalbum ‘Giulia And The Dizzyness’. Na een Europese toer van 2012 verhuist ze naar haar huidige woonplaats Austin, Texas.

Onlangs verscheen haar negende soloalbum ‘Only Luna Knows’. Millanta haalt op dit album de banden met haar geboorteland Italië aan. Ze zingt vijf van de tien songs helemaal of gedeeltelijk in haar moedertaal. Het album is o.l.v. producer Don Antonio opgenomen in de Crinale Lab Studio in de heuvels van Toscane.

Fatale is het lome en relaxte openingsnummer met gitaar en viool en Millanta die switcht van Engels naar Italiaans. Het Italiaans gezongen Luna, La Follia brengt de luisteraar in nachtclubsferen. In Sin Eater is de begeleiding ‘donker’ naast de zwoele zang. In het latin-achtige Chiar Di Luna is een zeer fraaie rol voor contrabassist Danilo Gallo.

In Stormy Night In Paradise zijn twangy gitaarlicks te horen. Het titelnummer Only Luna Knows is een mooie ballad met contrabas en cello. I Dance My Way, de titel zegt het al, is een uptempo jazzy en dansbaar nummer. Millanta zingt ingetogen Italiaans in het verder enigszins onheilspellende Luna Lo Sa. In het emotionele liefdeslied Love Is A Sadness Machine zit halverwege fel gitaarwerk en het eindigt met cello en viool. Het melancholische Mi Chiamava Lulu begint met a capella Italiaanse zang, de begeleidende musici roepen daarna psychedelische sferen op.

Conclusie:
‘Only Luna Knows’ is een mooi gevarieerd album van een uitstekende en veelzijdige zangeres.

Tracks:
01. Fatale
02. Luna, La Follia
03. Sin Eater
04. Chiar Di Luna
05. Stormy Night In Paradise
06. Only Luna Knows
07. I Dance My Way
08. Luna Lo Sa
09. Love Is A Sadness Machine
10. Mi Chiamava Lulu

Line-up:
Giulia Millanta – zang, akoestische en elektrische gitaar, kalimba
Don Antonia – gitaren, keys
Danilo Gallo – contrabas
Diego Sapignoli – drums, percussie
Danilea Savoldi – cello
Alice Chiari – cello
Francesco Moneli – viool
Ivan Broccardo – akoestische gitaar
Massimiliano Larocca – akoestische gitaar

Website: https://giuliamillanta.com/