Review: Gina Sicilia – Unchange

 

Gina Sicilia - Unchange

Gina Sicilia – Unchange
Format: CD / Label: VizzTone Label Group
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Samen met gitarist en producer Colin Lindendeelt zangeres Gina Sicilia uit Newtown, Pennsylvania, een grote liefde voor de gospelmuziek. En die komt volop aan de beurt op haar nieuwe, negende album.

Gina debuteerde in 2007 met het album ‘Allow Me To Confess’ en was al op vroege leeftijd (14) verslingerd aan de blues.

Naast gitarist en producer Colin Linden komen we Johnny Dymond (bas), Bryan Owings (drums), Janice Powers (orgel), Kevin McKendree (piano) en Ann & Regina McCrary (zang) tegen op haar nieuwe album.

Een album waarop de gospel de ene keer krachtig en schurend klinkt en de andere keer warm, breekbaar en intiem.

Geopend wordt met de zachte broeierige blues Healing Time. Gina heeft een zeer warme en krachtige stem, die ondersteund wordt door de gospelzang van de McCrarys en de schurende gitaar van Colin Linden. Unchange is een akoestische gospelblues, die zeer intiem en daardoor ook zeer indringend klinkt.

How Far Am I From Canaan is een nummer van de soul en gospel legende Shirley Caesar en klinkt in de handen van Gina zeer krachtig met een heerlijke gospelversnelling. Death Don’t Have No Mercy is een broeierige cover van het Rev. Gary Davis nummer waarin het zowel galmende als snijdende gitaarwerk van Colin Linden opvalt.

Vervolgens is Let’s Set The World On Fire een diepe soulballad met, uiteraard, gospel en bluesinvloeden en de hard schroeiende slidegitaar van Colin Linden. De McCrarys zijn weer te horen in de traditional Make Me A Pallet On Your Floor. Een nummer met een sprankelend Ry Cooder geluid. Het zwierige Don’t Be Afraid To Be Wrong heeft een aan Vaya Con Dios herinnerende gypsy swing.

De laatste twee nummers van het album zijn beiden zeer intiem. One Last Tender Moment klinkt warm en intiem met een licht country geluid en de traditional There’s A Bright Side Somewhere een zeer stemming nummer.

De liefde voor de gospelmuziek spat er aan alle kanten vanaf op het nieuwe album van Gina Sicilia.

Tracks:
01. Healing Time
02. Unchange
03. How Far Am I From Canaan
04. Death Don’t Have No Mercy
05. Let’s Set The World On Fire
06. Make Me A Pallet On Your Floor
07. Valentine
08. Don’t Be Afraid To Be Wrong
09. One Last Tender Moment
10. There’s A Bright Side Somewhere

Website: https://www.ginasicilia.com/